Loading...
Rahan säästäminen

Lapsiperheen 4 parasta säästövinkkiä


Miten perheen vuorovaikutus ja hyvä tiimihenki liittyvät säästämiseen? Miten löydät parhaat käytetyt tavarat ja vaatteet? Harrastaminen on liian kallista, mitä teen? Lue niin tiedät! Tähän kirjoitukseen olen koonnut neljä parasta säästövinkkiä lapsiperheelle.

Lapsiperheen parhaat säästövinkit ovat (edullinen) yhteinen tekeminen, käytettyjen tavaroiden suosiminen, tiimihenki ja harrastuskuluihin vaikuttaminen.

Lue myös Näin säästät rahaa – 10 tärkeintä neuvoa ja 4 toimivinta tapaa säästää arjessa.

1. Anna aikaa

Lapsesta aiheutuvia kustannuksia on selvitetty esimerkiksi op.median tuottamassa kyselyssä. Laskelmat ja luvut ovat keskiarvoja, ja tosielämässä jokaisen perheen ja lapsen menot ovat yksilöllisiä.

Lapsiperheessä on sekä välttämättömien että valinnaisia kuluja. Ruoka ja vaatteet ovat välttämättömiä, mutta jokainen perhe voi valita, kuinka kalliita lomamatkoja tehdään. Tämä tuskin on kenellekään yllätys. Ongelmana on ympäristön tuottamat kulutuspaineet. Kuinka tehdä omat päätökset ja olla välittämättä muista?

Lapsille on tärkeää saada viettää kiireetöntä aikaa perheensä kanssa. Me aikuiset puhumme laatuajasta, mikä usein tarkoittaa rahanmenoa. Jos lapset ovat tottuneet siihen, että kiireetöntä aikaa vietetään vain lomamatkoilla, on selvää että he haluavat matkustella jatkuvasti. Ethän siis totuta lasta siihen, että kiva tekeminen tarkoittaa rahanmenoa?

Jos haluat säästää lapsiperheen kuluissa, järjestä enemmän kiireetöntä ja edullista tekemistä lasten kanssa. Mitä vanhempia lapsesi ovat, sitä vaikeampaa on totutun muuttaminen.

Toisaalta, mitä vanhempia lapsesi ovat, sitä helpompi heidän kanssaan on keskustella asiasta. Vanhempien lasten kanssa voi myös tehdä laskutoimituksia, asettaa tavoitteita rahan säästämiseen ja toteuttaa yhteisiä suunnitelmia (esimerkiksi lomamatkoja).

Edullista ja kivaa tekemistä lapsiperheelle:

 • Lautapelien pelaaminen
 • Leipominen, ruuanlaitto, yhdessä syöminen
 • Kotikaupungin nähtävyyksiin tutustuminen, piknik
 • Valokuvien järjestely ja muistelu, kodin järjestäminen
 • Kauneudenhoitoilta kotoa löytyvillä tarvikkeilla
 • Laittakaa tavaroita myyntiin
 • Suunnitelkaa jokin tapa hankkia rahaa (esim ravintolapäivä)

Voitte miettiä yhdessä, minkälaiset asiat eri perheenjäsenille ovat tärkeitä. Keskustelkaa ja kuunnelkaa. Mutta mitä tehdä, jos perheessä on esiteinejä tai teinejä, jotka ovat tottuneet saamaan aivan kaiken? Miten ihmeessä heille voi perustella tilanteen muuttumisen?

Lapsen mielipiteellä on merkitystä ja muutoksista keskustelemiseen kannattaa varata aikaa. Päätökset rahankäytöstä ovat silti aina aikuisen vastuulla. Monesti perheen talouden hallinnan parantaminen on järkevää, vaikkei siihen olisi välttämätöntä tarvetta.

Hyvä syy voi olla esimerkiksi rahan riittämiseen liittyvien huolten tai riitelyn vähentäminen. Itse asiassa se on erittäin hyvä syy. Kun perheen riitely vähenee, perheen ilmapiiri paranee. Ja kaikki voivat paremmin!

Joskus muutokseen on vain sopeuduttava, eikä aikaa voi antaa kovinkaan paljon. Jos perheen rahatilanne heikkenee nopeasti, ylimääräisestä kulutuksesta on luovuttava mahdollisimman pian. Muutos tuskin ilahduttaa lapsia, mutta luota siihen, että siitä selvitään.

Anna aikaa pettymykselle ja ole saatavilla keskusteluun. Luo aktiivisesti uusia tapoja perheen yhteiseen mukavaan tekemiseen. Älä pakota tai hermostu, jos ideasi eivät aluksi saa kannatusta. Ole itse innostunut ja luota siihen, että muutkin innostuvat.

Miten perustella teinille rahan säästämistä?

 • Yleensä rahan säästö on myös ympäristön säästöä: torjutaan ilmastonmuutosta yhdessä!
 • Kerro, ettei tärkeimpiä asioita koskaan saa rahalla. Tärkeintä on ihmissuhteet, terveys ja ”oman jutun” löytäminen elämässä
 • Kerro, että elämäntilanteet voivat muuttua ja se kuuluu elämään. Joskus rahaa voi olla käytössä enemmän, toisinaan vähemmän.
 • Kerro, että opiskelemalla teini voi vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa
 • Muista, että monet teinit ovat tyytymättömiä – oli perheen taloudellinen tilanne mikä vaan.

2. Osta käytettyä – säästä rahaa lapsiperheessä

Lapsiperheet kierrättävät lähes kaikkea. Kirpputoreilta löytyy erityisesti vauvojen tarvikkeita ja vaatteita, lasten ulkovaatteita, kenkiä, harrastusvälineitä ja hyvälaatuisia sisävaatteita. Myös lastenhuoneen kalustus on helppo ostaa käytettynä – jos vaan saa tavarat tuotua omaan kotiin.

Muista tarkistaa tuote tai pyytää siitä lisätietoja, jotta tiedät mitä ostat. Jos tuote myydään ”siistinä” tai ”hyvässä kunnossa”, kannattaa muistaa, että kyseessä on myyjän käsitys siisteydestä.

Yhden kerran ostin lapselle haalarin, joka oli myyjän sanojen mukaan kulunut ja huonossa kunnossa. Minua se ei haitannut, koska tarve oli akuutti, ja haalari oli edullinen. Kun sain tuotteen, ihmettelin kovasti. Minusta se oli lasten haalariksi erinomaisessa kunnossa! Polvien kohdalla oli hiukan värikulumaa, mutta muuta vikaa en löytänyt.

Aina ei käy yhtä hyvä onni. Ostin lapselleni yöpaipan itsepalvelukirpputorilta. Se oli kohtalaisen kallis, joten en tarkistanut tuotetta. Kotona huomasin, että yöpaidassa oli iso reikä. Tämän jälkeen opin, että tuote on aina tarkistettava. Edullinen tai kallis hinta ei kerro mitään tuotteen kunnosta.

Jos ostat tuotteen suoraan myyjältä käteisellä, pyri varaamaan mukaan tasaraha. Pidä kiinni sovituista hakuajoista. Huolehdi omalta osaltasi siinä, että kaupoista jää hyvä mieli kaikille. Tämä onnistuu hyviä käytöstapoja noudattamalla.

Netistä, kavereilta, kirppiksiltä

Parhaat kierrätysvaateostokseni olen tehnyt lähipiirini kautta. Hyviä vaateostoksia voi tehdä lähes missä vaan. Oman työpaikan kahvihuoneessa, anopin harrastusryhmässä, ystävän kotona, lähes missä vaan! Kun löydät hyvän myyjän, maksa reilu summa. Ja kerro, että ostat mielellään myös jatkossa hänen lapsensa vanhoja vaatteita tai tavaroita.

Facebookista löytyy alueellisia kierrätysryhmiä. Voit etsiä ryhmiä Facebookin yläosan hakukentästä hakusanoilla ”kierrätys”, ”kierrättää”, ”osta ja myy”, ”kirppis”, ”kirpputori” sekä oma kaupunki tai asuinalue. Esimerkiksi ”kirppis Tampere”.

Hyödynnä Facebookin kierrätysryhmiä – säästä rahaa lapsiperheessä.

Usein ihmiset kuuluvat moniin eri kierrätysryhmiin. Se onkin suositeltavaa, kunhan muistaa, että tavaroiden vaihto tapahtuu kierrätysryhmän ilmoittamalla alueella.

Kun sinut on hyväksytty ryhmään, on tärkeää että tutustut huolellisesti sääntöihin. Seuraamalla muiden kaupankäyntiä, opit miten myynti ja ostaminen hoidetaan.

Facebook-kierrätysryhmien paras puoli on se, ettei sinun tarvitse lähteä kiertelemään kirppiksiä (vaikka sekin on välillä ihan mukavaa). Myyjä ilmoittaa tuotteen, ja jos ostat sen, sovit kaupat ja hakemisen. Huono puoli onkin siinä, että joudut hakemaan jokaisen tuotteen erikseen. Kannattaa suosia myyjiä, joilta voit ostaa useita tarpeellisia tuotteita, ja hakea ne kerralla.

Kun haluat etsiä jotakin tiettyä tuotetta, voit hyödyntää Matketplace-toimintoa.

Facebookin Marketplace-toiminto auttaa etsimään myytäviä tuotteita.

Kun kirjoitat hakusanaksi etsimäsi tuotteen, näet tuloksissa kaikki lähialueilla myynnissä olevat kyseiset tuotteet. Marketplace toimii ”hätänappina” silloin kun tarvitset jotakin nopeasti.

Netistä löytyy useita käytettyjä tavaroita välittäviä nettikirppiksiä, ja lisää tulee koko ajan. Uusia tulokkaita ovat esimerkiksi emmy.fi ja vahankaytetty.fi. Perinteisemmistä nettikirppiksistä suosin yleensä huuto.net iä, koska siellä näkee myyjien saamat arviot. Toinen hyvä vaihtoehto on Tori.fi.

Kun ostaa hyvät arviot saaneen myyjän tuotteita, kaupat sujuvat yleensä mutkattomasti. Emmy.fi ja vahankaytetty.fi takaavan palveluntarjoajina sujuvan kaupankäynnin ja palautusoikeuden.

Käytettyjä vaatteita ja tavaroita voi ostaa myös perinteisiltä kirpputoreilta tai kirpputoritapahtumista. Kirppiksillä kiertely on mukavaa, jos siihen on aikaa. Isompien lasten kanssa kirpputorilla shoppailu on hyvää ja hyödyllistä ajanvietettä. Jotkut kirpputorit ovat järjestäneet pienemmille lapsille leikkinurkkauksia.

Vinkkejä käytettyjen tavaroiden myyntiin voit lukea esimerkiksi tästä yle.fi artikkelista.

Ennakoi, ennakoi, ennakoi

Kun ostat kierrätettyjä vaatteita tai tavaroita, joudut tyytymään siihen mitä on tarjolla. Kun kiertelet kirpputoreja tai selailet Facebook-ryhmiä, ajattele koko ajan eteenpäin. Mitä lapsi voisi tarvita puolen vuoden kuluttua? Entä vuoden kuluttua? Ennakoidessa virheostoksilta ei voi välttyä. Ensi talveksi suunniteltu haalari menikin jo pieneksi.

Mutta ei hätää. Kun olet ostanut hyvän tuotteen oikeaan hintaan, voit laittaa sen uudelleen myyntiin samalla hinnalla. Tästä aiheutuu vaivaa, muttei rahanmenoa. Jos taas joudut ryntäämään kiireessä kauppaan ostamaan oikean kokoisia kesäkenkiä, joudut maksamaan huomattavasti enemmän.

Lasten kokotaulukko on paras ystäväsi, kun ennakoit seuraavan kauden vaatteita. Valitettavasti koot ovat suuntaa-antavia, lapset kasvavat eri tahtiin, vaatemerkkien mallit vaikuttavat kokoihin ja sisävaatteet kutistuvat pesussa. Helpoimmalla pääset, kun pyrit pitäytymään muutamissa vaatemerkeissä. Huomaat myös nopeasti, että tietyillä merkeillä on parempi jälleenmyyntiarvo kuin toisilla.

3. Tiimihenkeä ja tehtävien jakoa

Ihailetko sinäkin perheitä, jotka ovat löytäneet sen ”oman juttunsa”? Perheitä, jotka puhaltavat yhteen hiileen ja tekevät työtä yhteisen tavoitteen eteen? Kuten esimerkiksi tämä suomalainen viisihenkinen Meretniemen perhe, joka myi omaisuutensa ja lähti purjehtimaan ympäri maailmaa.

Vaikken tunne perhettä, voin vakuttaa, että heillä tiimihenkeä riittää vaikka muille jakaa. Heidän onnensa muodostuu seikkailusta, yhdessäolosta ja yhteisestä tekemisestä. Mistä tiedän tämän? Siitä, että ilman toimivaa tiimihenkeä purjehdusmatka olisi päättynyt jo alkuunsa.

Tiimihenkeä ei tarvitse lähteä etsimään valtameren taakse. Sitä voi rakentaa myös säästämiseen liittyvien tehtävien ympärille. Jos luit kirjoituksen 4 toimivinta tapaa säästää arjessa, huomasit, että säästäminen vaatii aikaa. Ja mitä isompi perhe, sen enemmän aikaa se vaatii.

Jotta säästäminen onnistuisi lapsiperheessä, kaikkia tarvitaan mukaan. Tehtäviä on jaettava, ettei yhdelle kasata ylivoimaista työtaakkaa. Säästämahdollisuuksien etsiminen, perheen kulujen läpikäyminen ja tehtävien jako on erinomainen valinta perheen ”omaksi jutuksi”. Ainakin aluksi.

Jotta rahankäyttöön saadaan tiimihenkeä, tarvitaan yhteisiä tavoitteita. Ehkä haluatte ostaa asunnon, ehkä sijoittaa rahaa? Säästää lapsille? Tehdä hienon lomamatkan? Tai viettää koko kesän mökkeillen. Tai entäpä jos kehittäisitte harrastuksen, joka tuottaisi rahaa?

Tavoitteella ei ole merkitystä, kunhan se on yhteinen. Tavoite voi olla myös jokaisen perheenjäsenen omien tavoitteiden edistäminen. Esimerkiksi oman rahatilanteen parantaminen. Tavoitteesta tulee yhteinen, kun perhe miettii keinoja tukea jokaista oman tavoitteensa saavuttamisessa.

Mitä lapsiperheessä todella tarvitaan? Minusta siihen ei voi antaa yksiselitteistä vastausta. Yhdelle auto on välttämätön, toiselle turhake. Sen mitä oma perhe tarvitsee ja haluaa, saa selville opettelemalla kuuntelemaan omia tarpeitaan ja ymmärtämään muiden perheenjäsenten tarpeita. Näin löytyy myös perheen ”oma juttu”, yhteiset tavoitteet ja tiimihenki.

4. Lasten harrastukset – ota vastuu vanhempana

Olisi hienoa, jos kaikki lapset saisivat harrastaa mitä ikinä haluavat. Usein jopa ajatellaan, että hyvä vanhempi mahdollistaa lapselleen kehittäviä harrastuksia.

Kuitenkin monet harrastukset ovat nykyään niin kalliita, ettei edes keskituloisella ole niihin varaa. Etenkin jos perheessä on useampia lapsia. Jos riittävän hyvän vanhemmuuden kriteeri olisi minkä tahansa harrastuksen mahdollistaminen, vain harvoilla olisi varaa lapsiin.

Kaikki harrastukset ovat yleensä aluksi edullisia. Vuosien kuluessa kustannukset saattavat nousta, erityisesti jos lapsi kilpailee. Vanhemmalla on oikeus ja velvollisuus valita harrastuksen hintaluokka. Ja vasta sen jälkeen lapsi saa valita itselleen mieluisan harrastukseen.

Iltasanomat on koonnut yhteen tahoja, joista vähävarainen perhe voi hakea tukea lasten harrastuksiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuki on yleensä pientä verrattuna harrastuksen kokonaiskustannuksiin. Tutustu myös uuteen Unelmista totta -hankkeeseen.

Edullisia ja hyviä lasten harrastuksia löytyy esimerkiksi tästä op.median artikkelista.

Mikäli lapsella on yksi kallis harrastus, toiseksi harrastukseksi kannattaa valita jokin edullinen vaihtoehto. Mikäli perheen rahatilanne heikkenee tai harrastusmaksut nousevat kohtuuttomiksi, lapselle jää se toinen harrastus johon panostaa.

Jos liian kallista harrastusta haluaa jatkaa, vaihtoehtona on tehdä siitä ”perheen juttu”. Silloin sovitaan yhdessä, että perhe lomailee edullisesti ja säästää muissakin menoissa. Mikäli perheessä on useita lapsia, kokonaisuus on mietittävä kaikille sopivaksi. Myös muiden lasten tarpeet on huomioitava tasapuolisesti.

Kalliin harrastuksen kustannuksiin voi yrittää vaikuttaa vaihtamalla harrastusseuraa. Kannattaa muistaa, että kilpaurheilussa joukkueet ja harrastajat vaihtuvat joka tapauksessa. Jos lapsen harrastusseura on kallis, on jopa todennäköistä, että muutkin pohtivat vaihtoa tai harrastuksen lopettamista.

Jos olet oikein aktiivinen, voit mennä mukaan seuratoimintaan ja yrittää vaikuttaa seuran kustannuksiin. Vaikka harrastus olisi lapselle tärkeä, koko elämää ei kannata rakentaa yhden asian varaan. Tue lapsen kaverisuhteita monipuolisesti niin koulussa kuin vapaa-ajalla.

Mitä tehdä, jos joudut kieltämään kalliin harrastuksen? Tai pahimmassa tapauksessa lapsi joutuu lopettamaan sen kesken? Tilanne on todella ikävä. Mutta siitä selvitään. Elämässä tulee vastaan pettymyksiä, ja niitä on opittava sietämään. Panosta perheen hyvään vuorovaikutukseen ja edullisen yhteisen tekemisen löytämiseen. Etsikää yhdessä edullisempia harrastuksia sekä lapselle itselleen että koko perheellee.


2 comments
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *