Loading...
Rahan säästäminen

Näin säästät rahaa – 10 tärkeintä neuvoa


Haluatko säästää rahaa? Olet oikeassa paikassa. Olen listannut kymmenen tärkeintä neuvoa rahan säästämiseen. Päivitän tekstiä säännöllisesti, joten se sisältää aina ajankohtaiset ja parhaat vinkit.

Tärkeintä rahan säästämisessä on aloittaminen. Tämän jälkeen tarvitset tavoitteet ja välitavoitteet. Rahaa säästyy, kun kilpailutat ja vertaat hintoja. Jos mahdollista, siirrä heti osa tuloistasi säätötilille. Automatisoi säästäminen ja tee siitä kivaa (kuka jaksaisi miettiä jatkuvasti raha-asioita…)

Listaa tulot ja menot ja toteuta seurantaa. Vähennä kulutusta ja ennakoi tarpeita. Hanki myös harrastuksia, jotka tukevat säästämistä. Jos kärsit velkaongelmista, hanki apua. Ja lopuksi: opettele hyödyntämään tarjouksia.

Lue myös: 4 toimivinta tapaa säästää arjessa.

1. Aloita nyt

Kiitä itseäsi siitä, että luet nyt tätä tekstiä! Olet aloittanut säästämisen. Aloittamisen taito on yksi elämän tärkeimpiä taitoja. Totuus on, että elämässä joutuu aloittamaan samoja asioita uudestaan ja uudestaan.

Säästäväinen elämäntapa edellyttää monien rutiinien ylläpitoa. Parhaimmatkin säästäjät kärsivät ajoittain motivaation puutteesta. Onneksi jokainen päivä on uusi päivä. Säästämisen voi aloittaa uudelleen.

Tee jotain jo nyt. Tässä on lista asioista, joita voit tehdä jo tänään. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkia, mutta tee edes yksi:

 • Tee 15 minuutin harjoitus: kirjoita ylös tavoitteesi rahan säästämiseen
 • Ruokakaupassa käydessäsi käytä hiukan enemmän aikaa ja vertaile hintoja
 • Kilpailuta sähkö (nopea hoitaa ja pääset alkuun palvelujen kilpailutuksessa)
 • Avaa jääkaappi. Heitä roskiin vanhentunut ruoka. Paina mieleesi, mitkä ruuat vanhentuivat ja vähennä niiden ostamista.

2. Aseta tavoitteet ja välitavoitteet

Säästäväisyys on helpompaa kun siihen on hyvä syy. Mikä on sinun tavoitteesi? Se voi olla pieni tai iso. Tavoitteen asettaminen on tärkeää, koska se ylläpitää motivaatiota. Voit seurata matkaasi kohti tavoitteen saavuttamista. Voit palkita ja kiittää itseäsi matkan varrella.

Mikä on sinun tavoitteesi?

 • Haluatko säästää lomamatkaan?
 • Hankkia oman asunnon?
 • Turvata eläkepäiväsi? Sijoittaa?
 • Jotain muuta?

Kun olet asettanut päätavoitteen, aseta välitavoitteita ja arvioi niiden toteutumista säännöllisesti. Mieti etukäteen, kuinka voit palkita itsesi onnistumisista. Valitse palkinto niin, että se tukee säästäväistä elämäntapaasi. Voisitko esimerkiksi valmistaa itselleni hyvää ja herkullista ruokaa? Voisitko tavata ystävää ja ehdottaa kotona kyläilyä ravintolakäynnin sijaan?

Ehkä olet jo yrittänyt säästää, mutta kokenut sen vaikeana? Säästötavoite on tuntunut alkuun sopivalta, mutta pian siitä on tullut puuduttavaa ja tylsää. Tämä ongelma on yleinen minkä tahansa tavoitteen kohdalla. Samoja haasteita kohdataan niin säästämisessä kuin urheilussakin. Harjoittelun ja suunnitelman toteuttaminen on aluksi helppoa. Kunnes se muuttuu arkiseksi ja tylsäksi.

Motivaation säilyttämistä on opeteltava, kuten kaikkia muitakin taitoja. Tärkein sääntö on olla vaatimatta itseltään liikaa ja liian nopeasti. Rahankäyttö liittyy keskeisesti omaan elämäntapaamme ja kaikkeen mikä meille on tärkeää. Ei siis ole realistista, että isoja ja pysyviä muutoksia pystyisi tekemään hetkessä. Ellei sitten ole erityisen korkea motivaatio ja selkeä päämäärä.

Entä sitten kun on jo oppinut säästäväiseksi, voiko motivaation menettää? Kyllä voi. Näin minulle on käynyt monesti. Hintojen vertailu on alkanut tuntua tylsältä ja puuduttavalta. Tämän seurauksena olen alkanut käymään ruokakaupassa katsomatta hintoja juuri ollenkaan. Tästä on tietysti seurannut, etten ole halunnut tietää kuukausittaisten ruokakulujeni määrää. Näin kierre on valmis.

Kierteen katkaisemiseksi ei ole kuin yksi keino: aloittaa niin pienestä että motivaatio palautuu. Ottaa yksi tuoteryhmä tai kulu kerralla, verrata hintoja, ja löytää säästökohteita. Ja vähitellen jatkaa ja laajentaa säästämistä.

3. Kilpailuta ja vertaa

Turhien kulujen ja menojen karsiminen kannattaa aloittaa kilpailuttamalla palveluja ja tuotteita. Sinun ei edes tarvitse luopua mistään, vaan saat saman pienemmällä kustannuksella!

Kilpailuta:

 • Vakuutukset
 • Sähkölasku
 • Pankkipalvelut ja asuntolaina
 • Puhelin ja nettiliittymät

Jos kukaan ei koskaan kilpailuttaisi, yritykset voisivat hinnoitella tuotteet ja palvelut vapaasti. Tästä seuraisi hintojen nousu. Ja sitähän emme halua.

Kun kilpailutat palvelua, ole tarkka siitä, ettei sinulle myydä lisäpalveluja. Ole erityisen tarkka, jos nykyisen palveluntarjoajan edustaja soittaa ja ehdottaa määräaikaisen sopimuksen uusimista. Samalla asiakkaalle tarjotaan toisinaan ”sopivampaa” palvelupakettia, joka sisältää enemmän, mutta on kalliimpi. Älä osta mitään mitä et tarvitse, vaikka saisit halvalla.

4. Säästä ensin itselle

Mikäli mahdollista, säästä ensin itsellesi. Tämä tarkoittaa, että kun saat tuloja, siirrät osan heti säästötilille. Säästötililtä raha on käytettävissä omien tavoitteiden mukaiseen tarkoitukseen. Nopein keino hankkia säästötili, on avata omasta verkkopankista toinen tili säästötiliksi. Jos haluat tilisäästöillesi paremman koron, voit kilpailuttaa pankkeja.

Tai ehkä sijoitat säästämäsi rahat ja haluat vaurastua? Sijoittaminen on entistä suositumpaa ja se on hyvä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että sijoittaminen on pitkäjänteistä. On tärkeää kuunnella itseään ja arvioida, mikä on sopiva summa sijoitettavaksi. Jos tuntuu, että säästäminen ja sijoittaminen vie kaiken ilon elämästä, kannattaa tehdä muutoksia suunnitelmiin.

Säästämisestä pitää pyrkiä tekemään mahdollisimman helppoa, jotta innostus ei loppuisi kesken. Muista myös, että on aina parempi säästää edes vähän, kuin ei mitään.

5. Automatisoi säästäminen ja tee siitä kivaa

Haluan että tiedät kaksi tärkeää asiaa. Ensinnäkin, ihmiset jotka säästävät paljon rahaa, eivät välttämättä koskaan säästä. He ovat luoneet elämänsä sellaiseksi, että rahaa säästyy automaattisesti. Toiseksi, säästäväiset ihmiset panostavat omiin kiinnostuksen kohteisiinsa.

He ostavat tavaraa ja palveluja vain todelliseen tarpeeseen. Heillä saattaa olla kallis auto, iso asuntolaina tai hintava harrastus, mutta ei yleensä näitä kaikkia (ellei kyse ole todella varakkaasta henkilöstä). He ovat siis tehneet isoja valintoja, minkä vuoksi heidän ei tarvitse valita päivittäin.

Säästäväiset ihmiset panostavat omiin kiinnostuksen kohteisiinsa. Se on mahdollista, sillä heillä on usein vain yksi rahaa vievä harrastus. Tai sitten harrastuksia on useita, mutta ne ovat edullisia. Harrastukset on myös valittu tulotason mukaisesti. He eivät siis kuluta rahaa kaikkeen mahdolliseen.

Monet säästäväiset ihmiset jopa harrastavat työntekoa (ovat muuttaneet harrastuksensa kakkostyöksi), jolloin heille maksetaan vapaa-ajasta. Täydellinen ratkaisu!

Säästäväiset ihmiset ovat yleensä hintatietoisia myös harrastuksensa osalta. Vaikka kyseessä onkin oma intohimo, rahankäyttö säilyy järkevänä. He ovat siis onnistuneet löytämään tavan rentoutua, vaikka ovatkin tarkkoja rahoistaan.

Säästäväinen elämäntapa ei kuitenkaan saa johtaa muiden ihmisten rajoittamiseen tai väärinkohteluun. Kun asuu samassa kotitaloudessa muiden kanssa, on hyväksyttävä, etteivät kaikki välttämättä jaa samoja ajatuksia rahan säästämisestä. Keskustelemalla, laskemalla ja asettamalla yhteisiä tavoitteita päästään yleensä jo pitkälle. Järkevä rahankäyttö on kaikkien perheenjäsenten etu, kun se toteutetaan tasapuolisesti.

6. Listaa tulot ja menot, toteuta seurantaa

Tiedätkö kuinka paljon käytät rahaa kuukausittain? Jos et, aloita tulojen ja menojen seuranta.

Listaa nyt ne menot ja tulot jotka tiedät tai saat selville. Aloita omien tai perheen kulujen systemaattinen seuranta tästä päivästä alkaen.Oman talouden hallintaan on olemassa erilaisia välineiä. Takuusäätiön kehittämä Penno tarjoaa sekä sähköisen että tulostettavan paperisen vaihtoehdon. Myös pankeilla on omia sovelluksia.

Tai ehkä olet exelin ystävä (tai pikemminkin ilmaisen open office -taulukkolastentaohjelman) ja käytät sitä tulojen ja menojen seurantaan? Perinteinen keino eli kynä ja ruutupaperi voi toimia myös oikein hyvin.

Kun tiedät tulot ja menot, laadi itsellesi tavoitteet ja tavoitebudjetti. Älä tee siitä liian tiukkaa, tai säästämisestä voi kadota motivaatio. Muista, että budjetti on vain säästämisen apuväline. Toiset tarvitsevat itselleen tarkan budjetin, toisille riittää kun tietävät suurin piirten mihin rahat kuluu. Tärkeintä ei siis ole oppia budjetoinnin ammattilaiseksi. Tärkeintä on, että rahasi riittävät ja pystyt saavuttamaan omat tavoitteesi!

Huolehdi myös siistä, että saat kaikki sinulle kuuluvat etuudet ja palkat. Perehdy veroilmoitukseen ja verovähennyksiin. Tutustu Kelan nettisivuihin ja seuraa ajankohtaisia muutoksia etuuksissa. Ole tietoinen siitä, mistä palkkasi koostuu ja mitä mahdollisia lisiä siihen kuuluu.

7. Osta harvemmin ja ennakoi

Tuntuuko menojen seuranta työläältä? Tilanteeseen on olemassa yksi helppo apukeino. Ostoskertojen vähentäminen. Kun ostat harvemmin, seuranta on helpompaa. Sama koskee kaikkia laskuja. Mitä vähemmän, sitä helpompi.

Pyri siihen, että sinulle tulee mahdollisimman vähän laskuja. Näin oman talouden hallinta helpottuu. Mieti, mitä kaikkia palveluja tarvitset samaan aikaan. Ehditkö oikeasti hyödyntää kaikkia niitä tavaroita ja palveluja joista maksat? Listaamalla kuukausittaisia laskuja, näet mihin rahaa menee. Näin voit pohtia, onko kaikki tosiaan tarpeellista.

Tehokkain keino vähentää ostamista, on hankkiutua sellaisen toiminnan pariin, jossa ostomahdollisuuksia on vähemmän. Annan esimerkin. Jos viettää paljon aikaa ostoskeskuksissa tai kahviloissa, tulee hyvin todennäköisesti ostaneeksi jotakin. Vaikka olisikin liikkeellä säästöbudjetilla. Sen sijaan jos viettää aikaansa metsäretkellä, suurella todennäköisyydellä rahaa ei kulu.

Mikäli mahdollista, ennakoi tulevat isot menot ja vältä kulutuslainoja. Vaikka saisit edullisen koron kulutuslainalle, käsittelykuluista kertyy isoja summia.

Kaikkia menoja ei aina ole mahdollista ennakoida. Emme esimerkiksi voi tietää, milloin jääkaappia tai auto hajoaa. Tähän vuoksi yleensä suositellaan, että jokaisella olisi kahden tai kolmen kuukausipalkan verran rahaa säästötilillään.

Jos taloudellinen tilanne on kovin huono, puskurirahaston pitäminen tai kerryttäminen ei välttämättä ole mahdollista. Se kannattaa kuitekin ottaa tavoitteeksi, mikäli oma taloudellinen tilanne sen sallii.

8. Harrastukset tukemaan säästämistä

Tämä kohta on oma suosikkini. Kukaan ei jaksa olla pitkäjänteisesti säästäväinen, jos elämässä ei ole mitään mukavaa. Entä ihmiset jotka elävät askeettisesti pienillä tuloilla? Askeettinen elämä on näiden ihmisten harrastus ja intohimo. He kehittävät itseään ja saavat siitä lisää motivaatiota.

Sinun ei tarvitse elää askeettisesti ilman mukavuuksia. Säästäväistä elämää tukevia juttuja löytyy lähempääkin. Väitän, että lähes kaikenlaisia harrastuksia ja intohimon kohteita voi toteuttaa myös säästäväisesti. Annan muutamia esimerkkejä.

Luksuslaukkuharrastaja voi siirtyä metsästämään kalliita laukkuja kirpputoreilta, ja jättää upouudet tuotteet kauppaan. Moottoripyöräharrastaja voi siirtyä polkupyöräharrastajaksi. Intohimoinen kotikokki voi ottaa tavoitteeksi valmistaa mahdollisimman hyviä ruokia edullisista raaka-aineista.

9. Hanki apua velkaongelmiin

Jos pelkäät etteivät tulot enää riitä velkojen maksuun, hanki apua. Nopeiten saat neuvoja Takuusäätiön neuvonnasta. On tärkeää, että hankit apua tilanteeseen. Säästäminen ei motivoi, jos taustalla on isoja rahaan liittyviä huolia. Muista, että oli tilanteesi miten huono tahansa, siihen voi aina vaikuttaa.

Apua taloudenhallintaan voit saada myös oman alueesi aikuisten sosiaalityöstä/ sosiaalitoimesta. Muista että velkaongelmat ja oman talouden hallintaan liittyvät haasteet ovat nykyisin yleisiä. Niitä ei tarvitse hävetä. Ongelmiin kannattaa hakea ammattiapua (usein jo netistä löytyvästä ilmaisesta materiaalista saa apua). Hyödyllinen tietopankki löytyy Takuusäätiön nettisivuilta.

Toisinaan omat raha-asiat voivat mennä solmuun omaa läheistä auttaessa. Läheistä kannattaa tukea avun hakemiseen, mutta ketään ei voi pakottaa vastaanottamaan apu. Jos on itse joutunut vaikeuksiin läheisen rahaongelmien vuoksi, kannattaa hakea itselleen apua.

10. Hyödynnä tarjoukset

Osa ihmisistä on sitä mieltä, että rahan ajatteleminen ja tarjousten metsästäminen on kurjaa. Se pilaa vapaa-ajan ja tylsistyttää elämää. Oikeasti asia on juuri päinvastoin.

Ne joilla on oma talous jatkuvasti mielessä, joutuvat ajattelemaan vähemmän raha-asioita. Tämä johtuu siitä, ettei raha-asioita voi paeta. Ne löytävät sinut ennemmin tai myöhemmin. Kun raha-asioita ei siirrä pois mielestään, tarjousten metsästämisestä ja hyödyntämisestä voi tulla jopa hauskaa.

Miten se tehdään ilman että elämä muuttuu kurjaksi? Annan esimerkin. Omilla lomamatkoillani olen valinnut eurooppalaisia tai kotimaisia matkakohteita. Lomakohteet ovat usein valikoituneet sen perusteella, mihin on saanut edullisia lentoja. Olen myös tarkistanut etukäteen maan hintatason.

Kun katson vuosia taaksepäin, olen käynyt kaikissa haluamissani matkakohteissa. Myös kalliissa pääkaupungeissa. Siitäkin huolimatta, että olen budjettimatkaillut. Miten tämä on mahdollista? No siten, että erilaiset palvelut ja tuotteet ovat usein vuorollaan tarjouksessa. En aina ole päässyt tiettyyn kohteeseen juuri silloin kun olisin halunnut, mutta tilaisuus on tullut myöhemmin. En siis ole menettänyt mitään.

Tarjousten hyödyntäjältä vaaditaan kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Kaikkea ei voi saada heti. Odottamisessa on toinenkin hyvä puoli: osa tarpeista ja ostohaluista unohtuu. Kun hankintaa miettii vähän pidempään, voi huomata, ettei oikeasti tarvitse eikä halua sitä. Ja taas säästyi rahaa!


4 comments
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *