Loading...
Rahan säästäminen

Säästäminen pienistä tuloista – 3 tarpeellista oppia


Mikä yhdistää pienituloisia säästäjiä? He ovat hyväksyneet tilanteensa, heillä on toivoa paremmasta tulevaisuudesta ja he ovat kehittyneet supersäästäjiksi.

Olen kohdannut sekä omassa elämässäni että työssäni sosiaalityöntekijänä monenlaisia ihmisiä. Myös niitä, jotka ovat pystyneet säästämään pienistä tuloista. Olen tehnyt huomioita ja oivalluksia, jotka haluan nyt jakaa.

Tämä ei silti tarkoita, että kaikki pienituloiset voisivat saada rahaa säästöön vain näiden kolmen neuvon avulla. Rahan säästäminen ei ole helppoa edes kaikille suurituloisille. Pienituloiselle se on erityisen vaikeaa, kun omassa taloudessa ei ole pelivaraa, ja voimavarat voivat olla vähissä.

Vaikkei rahaa jäisi säästöön, kaikki voivat kuitenkin elää säästäväisesti. Tästä kirjoituksesta saat neuvoja sekä säästäväiseen elämäntapaan että rahan säästämiseen. Neuvot hyödyttävät kaikkia, jotka kokevat tulonsa liian pieniksi.

Rahan säästäminen, säästäväisyys ja rahan saaminen säästöön

Jotta rahaa säästyisi, tarvitaan enemmän tuloja kuin menoja. Rahan säästäminen, säästöjen kerryttäminen ja säästäväinen elämäntapa ovat kuitenkin eri asioita.

Rahaa voi säästää ostamalla vähemmän, harvemmin tai edullisempaa. Kaikkia ostoksia ei kuitenkaan voi lykätä. Emme esimerkiksi voi päättää, koska sairastumme ja joudumme hankkimaan kalliita lääkkeitä. Rahaa voi saada säästöön, kun tulot ovat menoja suuremmat.

Kaikki voivat kuitekin noudattaa säästäväistä ja omasta rahankäytöstä tietoista elämäntapaa. Se ei ole riippuvainen tuloista. Säästäväinen elämäntapa on hintojen vertailua, oman elämäntavan sovittamista omaan tulotasoon ja oman talouden hoitamista. Se on järkevää kuluttamista ja oman kulutuksen tarkkailua.

Säästäväisesti elämisessä on kyse elämäntavasta. Kuten tiedämme, laihdutuskuurit ovat huono keino painonhallintaan. Järkevämpää on tehdä pysyviä muutoksia arkeen. Sama koskee säästäväisyyttä. Yksittäiset keinot eivät toimi, vaan tarvitaan pysyviä muutoksia ja rutiineja.

Lue myös: Näin säästät rahaa – 10 tärkeintä neuvoa, 4 toimivinta tapaa säästää arjessa ja Lapsiperheen 4 parasta säästövinkkiä.

Hyväksy tilanteesi ja ole rehellinen

Monet pienituloiset tai vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevat häpeävät omaa tilannettaan. Ja se on ymmärrettävää. Häpeän ja ulkopuolisuuden tunteet korostuvat erityisesti lapsiperheissä. Jokainen vanhempi haluaisi tarjota lapsilleen mukavia harrastuksia ja ulkomaanmatkoja. Pienituloisissa perheissä nämä eivät välttämättä ole mahdollisia.

Kokemukseni mukaan, ihmisiä jotka onnistuvat säästämään pienistä tuloista, yhdistää rehellisyys. He eivät peittele heikkoa taloudellista tilannettaan. He eivät myöskään käytä liikaa energiaa tilanteen murehtimiseen, vaan ovat oppineet suhtautumaan tilanteeseen sellaisena kuin se on.

He ovat oppineet suuntaamaan voimavaransa oikein ja elävät tässä hetkessä. Riippumatta siitä mitä menneisyydessä on tapahtunut, elämme tässä hetkessä. Menneitä ei voi muuttaa. Menneistä on otettava vastuu, mutta jatkuva itsensä syyttäminen vie vain lisää voimavaroja. Niitä voimavaroja, joita tarvittaisiin muutokseen.

Rehellisyys on välttämätöntä, sillä oman tilanteen peittely johtaa väistämättä ongelmiin: rahaa kuluu enemmän kuin pitäisi. Tyypillinen tilanne on sellainen, ettei vähävarainen vanhempi halua kertoa lapselleen perheen todellista rahatilannetta. Lapselle ostetaan kalliita tavaroita, vaikka niihin ei olisi varaa. Vaikka tavara ostetaan kulutusluotolla, laina on maksettava takaisin. Raha on pois jostain muusta.

Miten omasta tilanteesta pitäisi kertoa? Lapselle voi kertoa, mihin perhe käyttää rahaa ja mihin ei. Voi kertoa, että kaikkien perheiden pitää valita mihin käyttää rahaa. Kenenkään rahat eivät riitä kaikkeen. Meidän perheellä ei tällä hetkellä ole kovin paljon rahaa, joten joudumme miettimään tarkasti, mihin käytämme rahaa.

Omasta tilanteesta kannattaa kertoa napakasti mutta rehellisesti. Se on tärkeää kaikissa tilanteissa, joihin liittyy neuvottelua rahankäytöstä. Jos kaveriporukan whatsup-ryhmässä pohditaan, miten järjestetään seuraava kesätapaaminen, voit kertoa, että oman rahatilanteesi vuoksi toivoisit edullista yhdessäoloa.

Oman rahatilanteen häpeämisestä voi päästä eteenpäin. Ne jotka ovat siinä onnistuneet, suhtautuvat rahaan neutraalisti. He ajattelevat olevansa yhtä arvokkaita kuin muut, vaikka ovatkin pienituloisia. He ajattelevat, että rahatilanne on mikä on. Ja pyrkivät elämään hyvää elämää niissä puitteissa.

Pienituloiset säästäjät kertovat lapsilleen rehellisesti tilanteestaan. He ovat myös hyväksyneet sen, etteivät lapset voi saada kaikkia tavaroita ja elämyksiä mitä kaverit saavat. Pienituloiset säästäjät panostavat usein edullisiin elämyksiin ja yhdessäoloon läheistensä kanssa.

Toivo paremmasta tulevaisuudesta

Kukaan ei jaksa ilman toivoa. Toivo paremmasta voi olla pieniä tai suuria haaveita. Sillä ei ole väliä. Kun on toivoa paremmasta ja toimii saavuttaakseen sen, jaksaa paremmin myös nykyhetken. Tavoitteeseen pyrkiminen antaa ihmiselle energiaa ja lisää uskoa itseen.

Minkälaisia tavoitteita pienituloisilla säästäjillä voi olla? Jos on kertynyt korkeakorkoista velkaa, velan järjestely tai maksaminen on usein välttämätön ensimmäinen tavoite. Tähän löytyy apua Takuusäätiöltä. Monet tavoittelevat myös matalampia asumiskustannuksia. Joku voi säästää oman asunnon ostoa varten, toinen panostaa edullisen vuokra-asunnon hakemiseen.

Ja miksi ei voisi tavoitella aivan toisenlaista tulevaisuutta? Vaurautta ja taloudellisesti turvattua elämää. Jos se tuntuu omalta tavoitteelta, siihen kannattaa pyrkiä. Tärkeintä on muistaa tavoitteiden realistisuus ja vastuullisuus. Harva meistä voi yhtäkkiä jättää palkkatyönsä ja perustaa tulevaisuuden menestyjäyrityksen (jotkut kyllä tekevät näinkin ja onnistuvat!).

Perheellisille toivoa voivat antaa omat lapset. On totta että pienituloisuus voi periytyä. Siitä kirjoitetaan ja puhutaan nykyään paljon. Toivon kuitenkin, ettei köyhyyden vaikutuksista keskustelu lannistaisi pienituloisia perheitä. Suomessa on maksuton koulutus. Ja runsaasti muitakin mahdollisuuksia nousta köyhistä oloista.

On erittäin tärkeää, että pienituloisissa lapsiperheissä ylläpidetään toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Lapset ovat vielä pieniä ja heillä on aikaa. Köyhä lapsuus voi vahvistaa ja herättää motivaation panostaa omaan tulevaisuuteen. Monet menestyjät ovat kotoisin köyhistä oloista.

Jos mahdollista, pienituloisen kannattaa pyrkiä parantamaan nykyisiä tulojaan. Siihen voi olla useita eri keinoja. Aluksia kannattaa kartoittaa, voisiko tuloja lisätä vaihtamalla työpaikkaa. Monesti näitä mahdollisuuksia löytyy, kun alkaa aktiivisesti etsiä.

Jos et tiedä mistä aloittaa, aloita kyselemällä saman alan ihmisiltä. Onko joku muu löytänyt paremmin palkattua työtä? Mitä työhön vaaditaan? Jos olet pienipalkkaisella alalla, sinulla on todennäköisesti yksi merkittävä etu:

Teet jotakin konkreettista työtä, eli olet tottunut saamaan aikaan ja toimimaan ripeästi. Tämä saattaa kuulostaa kummalliselta, mutta monet työnantajat arvostavat näitä ominaisuuksia yli kaiken. On olemassa työtehtäviä, joihin saa koulutuksen ennen työn aloitusta. Ja silloin kaikkein tärkeintä on hakijan asenne ja kyky oppia uutta.

Yksi esimerkki tällaisesta tehtävästä on lentoemäntä. Myös monet myyntityöt voivat auttaa nostamaan tuloja, eikä niihin tarvita pitkää koulutusta. Jos sinulla on jokin terveydendenhuollon koulutus, kartoita terveydenhuoltoalan tuotteiden myyntitöitä.Toinen hyvä vaihtoehto on lisätyöt. Lisätöitä voi löytyä mistä vaan, omalta työpaikalta, lähipiiristä, ilmoitusten kautta.

Lisätöiden tekeminen ei kuitenkaan ole oikotie onneen. On tärkeää huolehtia omasta jaksamisestaan, sillä työkyky on arvokkain omaisuutemme. Monille lisätyöt voivat tarjota jopa vaihtelua arkeen. Jos hyvin käy, lisätyöt voivat olla keino yhdistää harrastus ja rahan saaminen. Kannustan pyrkimään siihen, että lisätyöllä saatu raha on ylimääräistä – ei välttämätön osa arkikulujen kattamista. Parhaimmillaan lisätuloilla voi toteuttaa omia unelmiaan ja haaveitaan.

Kehity supersäästäjäksi ja harrasta säästämistä

Jos haluat säästää pienistä tuloista, sinun täytyy kehittyä supersäästäjäksi. Pyri kehittymään säästämisessä jatkuvasti, se pitää mielenkiintoa yllä. Käy säännöllisesti läpi kaikki tulosi ja menosi. Pyri keksimään uusia keinoja menojen vähentämiseksi. Etsi myös jatkuvasti uusia keinoja tulojen lisäämiseksi.

Lue myös: Näin säästät rahaa – 10 tärkeintä neuvoa, 4 toimivinta tapaa säästää arjessa ja Lapsiperheen 4 parasta säästövinkkiä.

Mieti todella mitä tarvitset. Voitko asua pienemmässä asunnossa? Tarvitaanko autoa? Jos pohdit lemmikin hankintaa, laske kustannukset tarkkaan. Tutustu kirjastojen valikoimaan ja lopeta kalliit harrastukset.

Kalliit harrastukset on syytä lopettaa myös siksi, että sinulle jää aikaa kehittyä säästäjänä. Monista kädentaidoista on hyötyä rahan säästämisessä. Opettele korjaamaan pyörät, remontoimaan, paikkaamaan vaatteet ja tekemään käsitöitä.

Opettele myös valmistamaan herkullista ja ravinteikasta kasvisruokaa. Herkullinen kasvisruoka on yksi parhaista säästövinkeistä, sillä se säästää myös ympäristöä ja tukee terveyttä. Kutsu myös ystäviä syömään, ja opeta heitäkin valmistamaan parempaa kasvisruokaa.

Pienituloisia säästäväisiä ihmisiä yhdistääkin myös säästämisen ”harrastaminen”. Voin paljastaa, että harrastan itsekin säästämistä, vaikka en olekaan pienituloinen. Tykkään käydä ruokakaupoissa metsästämässä tarjouksia. Tykkään vertailla hintoja ja etsiä keinoja säästää rahaa. On minulla muitakin harrastuksia, mutta tämä on yksi niistä.

Miten säästämisestä saa mukavan ja kiinnostavan harrastuksen? Oikeastaan samalla tavoin kuin muistakin harrastuksista. Perehtymällä, onnistumalla ja jakamalla. On tärkeää, että elämästä löytyy edes yksi ihminen tai yhteisö, jossa voit jakaa onnistumisia ja saada vinkkejä.

Etuudet ja apu kuntoon

Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on monimutkainen. Voi olla vaikea tietää, onko saanut kaikki etuudet, joihin on oikeus. Jos olet pienituloinen, Kelan nettisivut kannattaa käydä huolellisesti läpi. Tarkista ainakin, oletko oikeutettu asumistukeen. Etuuksiin tehdään muutoksia, joten yritä pysyä ajantasalla uudistuksista. Mikäli voit, hyödynnä sosiaalialan ammattilaisia.

Jos sinulla on sairaus tai vamma, tai hoidat jonkun toisen asioita, liity kyseiseen sairauteen liittyviin vertaistukiverkostoihin. Potilasjärjestöt ja netin keskusteluryhmät tarjoavat usein sekä tietoa että tukea. Sosiaalityöntekijänä tiedän, että molempia tarvitaan. Byrokratiaviidakossa tarpominen on raskasta.

Pienituloisuus aiheuttaa jo itsessään stressiä. Säästäväinen elämäntapa edellyttää suunnitelmallisuutta ja voimavaroja. Jos sinulla on terveyshuolia tai muita ongelmia, ne vievät sinulta arvokkaita voimavaroja. Älä jää ongelmien kanssa yksin. Joskus oikean ja toimivan avun löytyminen voi viedä aikaa. Älä silti luovuta.

Näin säästät pienistä tuloista

Halusin kirjoittaa tämän blogitekstin, vaikka tiedän, että se voi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita. Joku voi ajatella, ettei pienistä tuloista voi ylipäätään säästää. Toisen mielestä kaikki voivat säästää ja vaurastua, ja onnistuminen on vain omasta tahdosta kiinni. Ihmiset ja elämäntilanteet ovat erilaisia. Pienituloisista ei voi puhua yhtenä joukkona.

Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei ole osoittaa, että säästäminen pienistä tuloista olisi kiinni vain omasta tahdosta (koska se ei ole). Tarkoituksena on välittää eteenpäin hyviä ideoita ja oivalluksia niille, jotka kokevat tulonsa liian pieniksi ja haluavat säästää rahaa.

Säästämisestä puhuttaessa ajatellaan usein, että rahaa jäisi säästöön. Itse ajattelen, että ensimmäinen tavoite on säästäväinen elämäntapa. Se on mahdollista kaikille. Säästäväinen ja omasta rahankäytöstä tietoinen elämäntapa auttaa elämänhallinnassa ja siksi sitä voi suositella jokaiselle.

Kokemukseni mukaan säästämisessä onnistuvia pienituloisia yhdistää ainakin kolme asiaa. Rehellisyys omaa tilannetta kohtaa, toivo paremmasta ja supersäästäjäksi kehittyminen. Rehellisyys pohjautuu oman tilanteen hyväksymiseen. Rehellisyyden hyöty on siinä, ettei tarvitse peitellä omaa tilannettaan. Aikaa ja rahaa säästyy tärkeämpään tekemiseen.

Kukaan ei jaksa puurtaa päivästä toiseen ilman toivoa. Tarvitaan siis tavoite ja suunnitelma paremmasta tulevaisuudesta. Säästämisen harrastaminen on säästäväisen elämäntavan ylläpitämistä ja opettelua. Tärkeää on mielenkiinnon säilyminen. Siihen taas tarvitaan onnistumisia ja mahdollisuus jakaa niitä muiden ihmisten kanssa.

Kaikkein tärkeintä (oikeastaan meille kaikille) on säästäväisen elämäntavan omaksuminen. Hyvätkään tulot eivät riitä, jos kulut ovat liian suuret. Säästäväinen elämäntapa auttaa hallitsemaan raha-asioita. Mitä paremmin raha-asiat ovat hallinnassa, sen vähemmän ne aiheuttavat stressiä ja kuormitusta.


2 comments
 1. Lukija

  Terve. Blogi-aiheesi on kutkuttava, sillä omassa arjessani pohdin paljon näitä samoja kysymyksiä.

  Blogin kirjoittaminen on vaikeaa ja vaatii rohkeutta, enkä siihen itse pystyisi. Hatunnosto sinulle. Jos haluat ottaa jonkinlaista kehitysehdotusta vastaan, minun ensivaikutelmani blogista on seuraava. Aiheet jäävät vielä kovin abstrakteiksi. Tarkoitan sillä sitä, että on esimerkiksi aika abstraktia todeta, että ” älä jää ongelmien kanssa yksin. Joskus oikean ja toimivan avun löytyminen voi viedä aikaa. Älä silti luovuta tai että Pyri keksimään uusia keinoja menojen vähentämiseksi”. Nämä ovat perushyviä elämänohjeita, mutta tämä taso jättää lukijan fiiliksen latteaksi. Toivoisin vähän enemmän konkretiaa mukaan ja rohkeasti pintaa syvemmälle! Sillä tavalla lukija (joka esimerkiksi mielestään osaa kyllä hankkia itselleen tarvittaessa apua ja jo muutenkin jatkuvasti punnitsee erilaisia säästämiskeinoja arjessaan) voisi konkreettisesti keksiä jotain uutta myös omaan arkeensa 🙂 Mukavaa syksyä.

  1. Katariina

   Kiitos kommentistasi!
   Tiedän itsekin, että kirjoitustyylini on välillä liian pohdiskeleva:) Tarkoitukseni oli ja on, että jatkossa keskityn konkreettisiin aiheisiin.
   Katariina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *