Loading...
Säästövinkit

Kun uutuuskirjan varausjono tuskastuttaa – 10 keinoa löytää kirjastosta hyvää luettavaa ilman turhaa odottelua


Säästä rahaa – käytä kirjastoa! Kiva säästövinkki, kunnes huomaat, että kiinnostaviin uutuuskirjoihin on satojen varausten jono. Näillä vinkeillä löydät hyvää luettavaa kirjastosta ilman turhaa odottelua (varaa silti se uutuuskirja, jono lyhenee kyllä vähitellen!).

1. Viime vuosien Finlandia-ehdokkaat

Finlandia-palkinnot jaetaan loppuvuodesta. Ehdokkaiden joukosta löytyy usein seuraavan vuoden kirjasuosikit. Se näkyy myös kirjastojen hurjissa varausjonoissa. Löytyisikö edellisten vuosien ehdokkaista hyvää luettavaa?

Finlandia palkinnot ja palkintoehdokkaat löydät Suomen Kirjasäätiön nettisivuilta.

2. Seuraa uutuuskirjoja – varaa heti

Kustantamot tiedottavat tulevista uutuuksistaan hyvissä ajoin. Usein jo kuukausia aiemmin. Jos haluat uutuuskirjan kirjastosta, pyri olemaan ensimmäisten varaajien joukossa. Ota seurantaan ainakin isot kustantamot WSOY, Tammi, Otava ja odota uutuuskirjaluetteloiden julkaisua.

Uutuuskirjoja voi varata kirjastosta jo ennen niiden ilmestymistä. Se edellyttää, että seuraat kirjan ilmestymistä kirjaston hakupalveluun.

3. Valitse maailman parhaita kirjoja

Entäpä jos lukisit maailman parhaita kirjoja? The Greatest Books hyödyntää algoritmia löytääkseen maailman parhaat kirjat eri kategorioista. Mukana on runsaasti klassikkokirjoja, joita saa kirjastosta ilman jonotusta.

4. Tutustu kirjailijaan tai kirjan teemaan

Kun muut lukevat uutuuskirjaa, tutustu sinä esimerkiksi kirjailijan muihin teoksiin, kirjan teemaan, aikakauteen tai sivuhenkilöihin. Apua etsintöihin löydät esimerkiksi Kirjavinkeistä.

Kirjavinkeistä löytyy runsaasti erilaisia hakemistoja, kirja-arvioita ja suosituksia. Kun valitset yhden teoksen, Kirjavinkit osaa ehdottaa muita samankaltaisia.

Kirjasuosituksia ja lukuideoita löydät myös Lukulampusta.

5. Kirjasampo ja Kirjojen Suomi

Oletko jo tutustunut Kirjasampoon? Sitä ylläpitää kirjastot.fi, joka on kirjastojen valtakunnallinen verkkopalvelutoimitus. Kirjasamposta löydät blogeja, suosituksia arvioita ja listoja.

Palvelusta löytyy myös romaanikirjallisuuden teoshaku. Haussa valitaan genre, jonka jälkeen palvelu ehdottaa kirjailijoita ja kirjoja. Lisäksi voit tarkistaa, onko kirja saatavilla oman kaupungin kirjastosta.

Ylen Kirjojen Suomi tarjoaa esimerkiksi kirja-aiheisia blogeja, kirjasuosituksia ja äänikirjoja.

6. Lainaa lyhytlaina

Suosikkikirjasi voi löytyä lyhytlainana, jota ei voi varata. Jos sinulla on mahdollisuus, tee retki kaupungin toiselle puolelle, ja hae uutuuskirjan lyhytlaina luettavaksi.

7. Lue alkuperäiskielellä

Oletko huomannut, että suomennettujen kirjauutuuksien varausjonot ovat pitkiä, mutta alkuperäiskielisten jonot ovat lyhyempiä? Vuoden 2019 parhaat kirjat löydät esimerkiksi tästä The Guardianin artikkelista.

8. Tee retki kirjastoon

Kirjastot ovat viihtyisiä kohtaamispaikkoja. Niissä työskentelee kirjojen ammattilaisia, jotka tekevät kaikkensa sen eteen, että löytäisimme luettavaa. Kirjastoissa on yleensä esillä kiinnostavia kirjoja, myös yllättäviä poimintoja ja ajankohtaisiin teemoihin liittyviä teoksia. Käy kirjastossa, inspiroidu ja löydä luettavaa!

9. Tuntuuko aikuisuus raskaalta – suuntaa lastenosastolle

Lasten kirjat eivät ole vain lapsia varten. Ne sopivat myös lapsenmielisille aikuisille. Lapsille kirjoitetut kirjat ovat erinomainen keino keventää omaa tunnelmaa. Niiden maailma on selkeä ja yksinkertainen. Ongelmiin löytyy ratkaisut ja kaikki päätty onnellisesti.

Lastenosastot ovat mukavia (ja yllättävää kyllä, myös rauhallisia) paikkoja, kirjat ovat kätevästi saatavilla ja niitä on paljon.

10. Hyödynnä yliopiston kirjasto

Asutko yliopistopaikkakunnalla? Tiesitkö, yliopiston kirjasto on kaikille avoin? Jos suosittu kirja ei ole vapaana kaupungin kirjastossa, hyvällä onnella se saatta löytyä yliopiston kirjaston hyllystä.

Yliopiston kirjastosta löytyy oppikirjoja ja eri alojen klassikkoteoksia. Esimerkiksi historiasta, psykologiasta, kasvatustieteistä ja yhteiskunnasta kiinnostuneille yliopiston kirjasto tarjoaa runsaasti valinnanvaraa. Jos et tiedä mitä lainata, voit selailla avoimen yliopiston perusopintojen kirjalistoja tai mennä paikan päälle tutkimaan tarjontaa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *