Loading...
Säästövinkit

Näin säästät rahaa ja aikaa puhelinliittymän valinnassa – hintavertailussa neljä useimmille sopivaa liittymää


Tuntuuko sinustakin, että puhelinliittymien vertailu on hankalaa? Datat, bitit ja gigat vilisevät ruudulla, eikä niihin olisi aikaa perehtyä? Jep. Tiedän tunteen. Olen lykännyt puhelinliittymien vertailua vuosikausia. Vihdoin selvitin asian itseäni varten. Ja nyt selvitän sen sinulle.

Tämän tekstin luettuasi osaat valita itsellesi parhaan puhelinliittymän. Helposti ja nopeasti.

**Päivitetty 6.10.2019***

Datat, bitit, G:t eli mitä häh?!?

Puhelinliittymä voi olla joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Määräaikaista liittymää ei voi irtisanoa kesken kauden. Toistaiseksi voimassa olevassa liittymässä on erikseen määritelty irtisanomisaika.

Määräaikainen liittymätarjous voi olla edullinen (ei välttämättä ole!). Mutta vain määräajan. Tämän jälkeen liittymä muuttuu yleensä toistaiseksi voimassa olevaksi ja hinta nousee. Liittymän operaattorin myyjä saattaa soittaa sinulle hiukan ennen määräajan päättymistä. Hän ehdottaa uutta tarjoushintaista sopimusta.

Myyjän tarjoaman uuden sopimuksen solmiminen on usein vaivatonta. Mutta. Ongelma on siinä, että joudut luottamaan myyjän sanaan liittymän edullisuudessa. Kun et kilpailuta, et tiedä saitko edullisimman vai maksatko turhasta. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että hyvin todennäköisesti et saanut halvinta vaihtoehtoa.

Puhelut ja tekstiviestit voi hankkia joko rajattomana pakettina tai erikseen hinnoiteltuina. Rajattomassa paketissa voit puhua ja lähettää tekstiviestejä kuinka paljon haluat. Tai sitten puhelut ja tekstiviestit on hinnoiteltu erikseen. Mahdollista on myös näiden kahden yhdistelmä tai hintakatto, jonka jälkeen et enää maksa puheluista ja tekstiviesteistä.

Nykyisestä puhelinlaskutasi näet, kuinka paljon olet puhunut puheluja ja lähettänyt tekstiviestejä. Voit arvioida, mistä sinun kannattaa maksaa. Jos puheluja ja tekstiviestejä on paljon, voisitko vaihtaa osan puheluista ja viesteistä whats upin, skypen tai messengerin kautta?

Puhelimen nettiliittymän valinnassa on huomioitava nopeus (esim. 100mbit/s ja datan määrä (rajaton/ rajattu data). Nettiliittymän nopeus ilmoitetaan yksiköllä Mbit/s eli megabittiä sekunnissa. Se tarkoittaa sitä, kuinka paljon tietoa (eli netin käyttöä, netissä surffailua) liittymän läpi voi mennä parhaimmillaan.

Suurimmalle osalle käyttäjistä 100-150 mbit/s on oikea nopeus. Sillä voi selata nettiä ja katsella videoita. Myös pienempiä ja isompia nopeuksia on myynnissä. Datan määrä (Gt) voi olla joko rajaton tai rajattu. Datan määrä tarkoittaa sitä, kuinka paljon nettiä voi käyttää.

Meille jotka roikumme jatkuvasti netissä, rajaton data on ainoa järkevä vaihtoehto . / **Päivitetty 6.9.2019:** Eri sovellukset käyttävät eri määrän dataa. Jos katsot puhelimella vain vähän videoita, ja jaksat seurata datan käyttöä, rajattu paketti voi riittää. Jos käytössäsi on kodin tai taloyhtiön langaton netti, ja käytät matkalla wifiä, rajattua datapakettia kannattaa todellakin harkita.

Operaattorit mainostavat liittymien kuulumista 4G-verkkoon. Tämän blogitekstin liittymävertailun kaikissa liittymissä on käytössä 4G verkko. Se ei siis ole varsinainen kilpailuvaltti.

Usein liittymiin kuuluu EU-datapaketti (kaikkiin vertailtuihin liittymiin kuuluu). EU-datapaketti kuvaa sitä, kuinka paljon voit käyttää liittymän nettiä ilmaiseksi EU-alueella. Siis liittymän nettiä. Langatonta ja ilmaista WiFIä voit edelleen käyttää maksuttomasti.

Neljä useimmille sopivaa liittymää (4. kallein, 1. halvin)

Olen järjestänyt neljä useimmille sopivaa puhelinliittymään kalleimmasta edullisimpaan. Saunalahden, Telian ja DNA:n liittymissä hinta on edullisempi ensimmäisen vuoden ajan. Vertailussa olen käyttänyt ensimmäisen vuoden hintaa. Moi:n hinnoittelu on jatkuva, hinta ei siis nouse tarjousjakson jälkeen.

HUOM! Vertailu perustuu 1.10.2019 hintoihin. Ennen liittymän hankintaa, muistathan aina tarkistaa ajankohtaisen tilanteen ja vertailla hintoja itsenäisesti. Katariinan Säästövinkit -blogi ei ota vastuuta hinnoittelusta eikä liittymien sisällöstä.

Kuva Thomas Ulrich Pixabaystä. 

4. Saunalahti huoleton premium 29,9 e/kk (hinta 12 kk ajan)

Saunalahden huoleton premium -liittymässä on 150 mbit/s nopea netti, kuten myös DNA:n Nopea 4G rajaton Plus -liittymässä. Muihin verrattuna Saunalahdessa eristyistä on S-bonusta kertyminen.

 • Nopeus 150 mbit/s
 • Rajaton netti kotimaassa
 • 10 Gt/kk EU-data
 • Avausmaksu 4,9 e
 • Hinta 29.9 e/kk voimassa 12kk, jonka jälkeen 33,9 e/kk
 • Normaalihintaiset kotimaan puhelut ja tekstarit kuuluvat hintaan
 • S-bonusta
 • Ei sitoutumista, liittymän voi irtisanoa milloin vain.

3. DNA Nopea 4G Rajaton Plus 28,9/kk (12 kk ajan)

DNA 4G Rajaton Plus sisältää 150 mbit/s nettiyhteyden. DNA lupaa kotimaan hintaiset WIFI-puhelut EU/ETA-maiden ulkopuolella. Jos sinulla on tarve soittaa ulkomailta (EU/ETA-alueen ulkopuolelta) tavallisia puheluja Suomeen, liittymä on varsin kilpailukykyinen.

 • Nopeus 150 mbit/s
 • Rajaton netti kotimaassa
 • 10 Gt/kk EU-data
 • Avausmaksu 3,9 e
 • Hinta 28,9 e/kk 12 kk ajan, sen jälkeen 34,9/kk
 • Normaalihintaiset kotimaan puhelut ja tekstarit kuuluvat hintaan
 • EU/ETA-maiden ulkopuolella WIFI-puhelut, eli langattoman verkon kautta (esim hotellin WIFI) voit puhua puhelimessa kotimaan puheluhinnoilla
 • Ei määräaikaa

2. Telia Rajaton 100 M 26,9/kk (12 kk ajan)

Telian rajaton 100M -liittymässä on iso, 1200 min/kpl (ja hyvin todennäköisesti riittävä) paketti kotimaan puheluja ja tekstareita. Liittymään kuuluu rajaton netti kotimaan lisäksi pohjolassa ja baltiassa. Telia lupaa alennuksia alle 28-vuotiaille.

Jos matkustat runsaasti pohjoismaissa ja baltiassa, etkä käytä työnantajan puhelinta, tämä liittymä voi olla erinomainen vaihtoehto. Alle 28-vuotiaan kannattaa tarkistaa tarjoukset erikseen.

 • Netin Nopeus 100 mbit/s
 • Rajaton netti kotimaassa, pohjolassa ja baltiassa
 • 12 Gt/kk EU-data
 • 1200 min kotimaan puheluita/ tekstareita (eli esim. 20h puheluita, eli paljon!)
 • Avausmaksu 3 e
 • Hinta 26,9/kk 12 kk ajan, sen jälkeen 29,9/kk
 • Alempi hinta alle 28-vuotiaille
 • Ei määräaikaisuutta

1. Moi Rajattoman reilu 18 e/kk ***päivitetty 6.10.2019 Tai 6 euron simmi

Moi Rajaton reilu on hintavertailun voittaja. Siihen sisältyy 100 mbit/s netti, jonka pitäisi riittää hyvin peruskäyttöön (netissä surffailu, videoiden katselu yms.). Kotimaan puhelut ja tekstarit on hinnoiteltu erikseen, mutta niistä voi muodostua enintään 4 e/kk lasku. Moin Rajaton sisältää huomattavasti vähemmän EU-dataa (2 GT/kk), kuin muut vertaillut liittymät (10-12 GT/kk).

Lisätty 9.10. Tarkista täältä riittääkö kuuden euron simmi: Vertailun lopputulos: jatkossa puhelinliittymäni maksaa noin 10 e/kk Moin kuuden euron simmillä.

Mikäli tarvitset kotinettiä, voit hankkia puhelinliittymän nopeammalla netillä, ja tähän kaksi sim-korttia. Näin säästät myös oman kodin nettiliittymässä.

 • Netin nopeus 100 mbit/s
 • Rajaton netti kotimaassa
 • 2 Gt EU-data
 • Puhelut 0,055 e/min ja tekstarit 0,055 e/min (silti korkeintaan 4 e/kk)
 • Toimitusmaksu 5e, ei muuta avausmaksua
 • Hinta jatkuva, ei nouse tarjousajan jälkeen
 • Mahdollisuus jakaa sim-kortti kotinetin reitittimeen

Jos jaksat seurata datan käyttöä, ja erityisesti jos käytössäsi on myös oman kodin netti, kannattaa tarkistaa, riittäisikö sinulle 6 euron simmi. Tarkista puhelimestasi kuinka paljon dataa olet käyttänyt, ja arvioi riittäisikö 6 euron simmin 4 Gt dataa (esim itse olen käyttänyt syyskuun aikana noin 2 Gt puhelimen dataa).

Miksi Moi voitti hintavertailun?

Moi ei tarjoa samaa kuin muut halvemmalla. Puhelu- ja tekstiviestipaketti ei ole rajaton (tosin enintään 4 e/kk). Mukaan ei tule mitään erityistä, kuten rajatonta nettiä pohjoismaissa ja baltiassa, S-bonuksia, wifi-puheluita tai 150 mbit/s nopeaa nettiä. Myös EU-dataa on huomattavasti vähemmän kuin muilla. Kysymys kuuluu, tarvitaanko näitä lisävarusteita?

Valitettavasti oma tilanteeni on se, että olen sitoutunut määräaikaiseen liittymään. En siis pysty vielä vaihtamaan Moi:n liittymään, enkä testaamaan sitä käytännössä. Näillä tiedoin aion sen kuitenkin tehdä, heti kun nykyinen sopimukseni päättyy. Tulen kirjoittamaan aiheesta myös jatkossa.

DNA ilmoittaa nettisivuillaan, että 100-150 mbit/s netti sopii erinomaisesti surffailuun ja videoiden katsomiseen. Oletettavasti siis 150 mbit/s nettiliittymän nopeudessa ei käytännössä ole suurta eroa 100 mbit/s nopeuteen. *** Päivitetty: ole huoleti, 100 mbit/s riittää hienosti surffailuun!***

Moin EU:n datapaketti on huomattavasti pienempi (2Gt), kuin muissa vertailluissa liittymissä (10-12Gt). En ole käynyt ulkomailla muutamaan vuoteen. Sitä ennen matkustin jonkin aikaa jopa kohtailaisen aktiivisesti. Olen aina käyttänyt WIFI-yhteyttä nettisurffailuun.

En siis ihan heti keksi, miksi surffailua pitäisi jatkossa voida tehdä puhelimen nettiliittymän kautta. Ja toisaalta, EU-datapaketit ovat joka tapauksessa rajallisia, eivätkä ulotu EU-alueen ulkopuolelle. Minulle EU-datapaketin koolla ei siis ole merkitystä.

Mikäli matkustelisin paljon pohjolassa tai baltiassa, eikä minulla olisi työnantajan tarjoamaan liittymää, Telian rajaton olisi varteenotettava vaihtoehto.

Tämän vertailun perusteella Moi tarjoaa edullisimman perusliittymän ja netin puhelimeen. Mikäli tarvitset lisäksi netin kotiin, Moi on entistä kilpailukykyisempi. Tässä tapauksessa tosin kannattaa valita nopeampi kuin 100 mbit/s netti.

Otan enemmän kuin mielelläni vastaan kommentteja ja näkemyksiä puhelinliittymän vertailuun,

Katariina


5 comments
 1. Lukija

  Terve. Kiitos blogista, tämä auttanee tulevaisuudessa liittymän valinnassa. Maksan tällä hetkellä tässä vertailussa mukana olevasta Saunalahti huoleton premiumista 19,90 kuukaudessa, eli liittymäni olisi tämän vertailun kokonaisedullisin. Tällaista tarjousta ei kuitenkaan ilmeisesti ole ollut saatavilla juuri tällä hetkellä. Olen ollut pitkiäkin jaksoja EU-maissa, joten en pärjää 2 gigan datapaketilla ulkomailla.

  Mukavaa syksyä,

  Lukija

  1. Katariina

   Kiitos kommentistasi! Tosiaan ajankohtaiset tarjoukset kannattaa aina tarkistaa. Niistä voi (ei tosin välttämättä) löytyä se edullisin vaihtoehto.
   Mukavaa syksyä myös sinulle,
   Katariina

 2. Vierailija

  Hei! Haluaisin korjata, että saunalahden huoleton premiumissa on 200M netti. Itselläni on kyseinen liittymä ja maksan siitä tällä hetkellä 19.90e/kk. Olen ollut erittäin tyytyväinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *