Loading...
Rahan säästäminen

Puoliso tuhlaa – mistä on kyse ja mitä voin tehdä?


Rahankäyttö on yleinen riitojen aiheuttaja parisuhteissa. Miten toimia, jos puolison rahankäyttö mietityttää? Mistä voi tietää, käyttääkö puoliso liikaa rahaa? Miten rakentaan toimiva parisuhde, jossa kumpikaan ei koe, että toinen tuhlaa rahaa?

Kansikuva Gerd Altmann Pixabaystä.

Molemmat kartalle kotitalouden rahoista

Aivan ensimmäiseksi on selvitettävä koko perheen rahatilanne. Kuinka paljon on menoja, ja kuinka paljon on tuloja. Mihin aikaan kuusta laskuja tulee, ja mistä. Miten tulot ja menot on jaettu, ja kuka konkreettisesti maksaa laskut.

Sosiaalityöntekijänä olen kohdannut monenlaisia pariskuntia ja rahaan liittyviä erimielisyyksiä. Toisinaan rahariita voi johtua siitä, ettei kukaan oikeastaan tiedä, mihin olisi varaa. Joskus pariskunnan toinen osapuoli yrittää huolehtia rahankäytöstä, ja toinen käyttää liikaa rahaa.

Toimivassa parisuhteessa molemmat ovat riittävän hyvin kartalla kotitalouden rahatilanteesta. Talouden hoitoon liittyviä tehtäviä kannattaa jakaa – kaikkien ei siis tarvitse tehdä kaikkea. Elämässä voi kuitenkin tapahtua yllätyksiä (ero, kuolema), joten on tärkeää, että jokainen osaa tarvittaessa hoitaa itse omat raha-asiansa.

Yhteisiä vai omia rahoja?

Samassa kodissa asuminen ja yhteiset alaikäiset lapset sitovat pariskuntaa myös taloudellisesti. Jos toinen ei maksa yhteisestä asumisesta tai lapsesta aiheutuvia kustannuksia, toinen joutuu ne maksamaan.

Parisuhteessa kustannukset pitäisi pystyä jakamaan niin, että molemmille osapuolille jäisi reiluuden ja oikeudenmukaisuuden kokemus. Erilaisia vaihtoehtoja parisuhteen kustannusten jakoon löytyy esimerkiksi täältä. Ajatuksena on, että molemmille jää omaa rahaa, jonka voi käyttää miten haluaa.

On tärkeää erottaa, tuhlaako puoliso omia rahojaan vai yhteiseen käyttöön tarkoitettuja rahoja. Ensimmäisessä tapaukesssa mitään ongelmaa ei välttämättä edes ole, jälkimmäisessä tilanteessa kyse aina ongelmasta.

Ihmisillä on erilaisia tapoja käyttää rahaa. Kaikki eivät ole yhtä säästäväisiä. Kunhan omat raha-asiat on hoidettu riittävän hyvin, rahan tuhlaaminen on jokaisen oma asia. Jokainen myös itse määrittelee, mihin haluaa käyttää ylimääräistä rahaa. Se mikä on toiselle tuhlausta, voi olla toisella arvokasta.

Kuva Gerd Altmann Pixabaystä 

Huolestuttavaa tuhlaamista

Toisinaan tuntuu, että suomalaiset ovat liiankin hienovaraisia. Välttämättä edes oman puolison toimintaan ei haluta puuttua, vaikka selkeitä huolestuttavia merkkejä olisi ilmassa.

Mielestäni on aina syytä huolestua, jos aikuisen ihmisen rahankäyttö muuttuu yhtäkkiä tuhlaavaksi ja väliinpitämättömäksi. Vaikka hän tuhlaisikin omia rahojaan. Syytä huoleen voi aiheuttaa myös pitkään jatkunut rahan tuhlaaminen.

Hallitsematon rahankäyttö voi kertoa sairauksista, riippuvuuksista tai velkaongelmista. Parisuhteessa muutos rahankäytössä voi olla myös merkki epäluotettavasta käytöksestä, esimerkiksi pettämisestä.

Puuttuminen ei yleensä ole helppoa. Jos taustalla on todellisia ongelmia, tuhlaaja pyrkii todennäköisesti selittelemään käytöstään ja peittelemään ongelmaa. Puuttumattomuudella voi olla vakavia seurauksia. Jos rahaa on tuhlattu paljon, pahimmillaan koko perheen talous voi järkkyä.

Yhteiseen käyttöön tarkoitettujen rahojen tuhlaaminen on aina huolestuttavaa. Tilanteeseen kannattaa etsiä apua. Jos kyseessä on jokin tiedetty ja selkeä ongelma, kuten päihderiippuvuus, apua kannattaa hakea koko perheelle kyseiseen ongelmaan tarkoitetun palvelun kautta. Esimerkiksi kaupunkien tarjoamassa päihdehoidossa on huomioitava koko perheen avuntarve.

Jos tarkkaa ongelmaa ei ole tiedossa, neuvoa voi kysyä esimerkiksi Väestöliiton Parisuhteen valtakunnallisesta neuvontanumerosta tai oman kaupungin tai kunnan aikuisten sosiaalityön palvelupisteestä.

Vai tavanomaista kinastelua?

Hyvissäkin parisuhteissa syntyy keskustelua ja kinastelua rahankäytöstä. Kompromisseja on tehtävä puolin ja toisin. Myös parisuhteissa, joissa molemmat ovat säästäväisiä. Jokainen on aina myös yksilö. Ja ykslöinä meillä kaikilla on omat ajatuksemme siitä, mihin haluamme käyttää rahaa.

Mistä voi tietää, mikä on normaalia kinastelua? Yleisen elämänkokemuksen perusteella voisin väittää, että kun suuret linjat ovat selvillä, pienemmistä erimielisyyksistä päästään eteenpäin. Hyvässä parisuhteessa molemmat kokevat, että itselle tärkeitä tavoitteita voi toteuttaa.

Erimielisyydet ovat riittävän pieniä, kun ne eivät uhkaa puolisoiden omien tai yhteisten tärkeiden tavoitteiden toteutumista. Lopulta jokaisen on kuitenkin itse ratkaistava, miten paljon erimielisyyksiä pystyy sietämään.

Luota itseesi

Mitä sitten pitäisi tehdä, jos kokee, ettei kaikki ole kunnossa puolison rahankäytössä, mutta ulkopuolelta katsoen asiat ovat hyvin? Jos on kysynyt neuvoa läheisiltä, ja läheisetkin ovat kehottaneet unohtamaan koko asian? Mutta edelleen vaan puolison tuhlailu vaivaa mieltä?

Psykiatrian poliklinikan sosiaalityöntekijänä tapaan usein ihmisiä, joilla on ongelmia sekä rahan että mielenterveyden kanssa. Ihmiset itse voivat kokea, että ovat menettäneet hallintansa rahankäyttöön vasta lähiaikoina. Kun tarkastelemme tilannetta tarkemmin, selvitää, että menot ovat olleet tuloja suuremmat jo vuosien ajan.

Vakuudetonta lainaa saa edelleen helposti. Se tarkoittaa, että hallitsematon rahankäyttö voi jatkua vuosia. Ongelma on siinä, ettei velkaantunut aidosti itsekään ymmärrä ongelman vakavuutta. Eikä hän siten voi ottaa vastuuta tilanteestaan, ennen kuin ymmärtää sen.

Jos mieltä painaa epäilys puolison hallitsemattomasta rahankäytöstä, asiaa ei kannata unohtaa. Tilanteen selvittäminen vie usein aikaa ja voimavaroja. Mutta se on parempi vaihtoehto, kuin jättää selvittämättä.

Säästäminen meidän tavoitteeksi

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi on sanonut, että hyvässä parisuhteessa molempien rahatilanne paranee. Tämä on mielestäni hyvä oivallus.

Rahan säästämisessä ei tarvitse mennä liiallisuuksiin (saa toki, mutta ei tarvitse). Järkevä rahankäyttö ja yhteisen talouden hallinta pitäisi olla jokaisen pariskunnan yhteinen harrastus. Se pitäisi ajatella toimintana, joka yhdistää – ei erota.

Kun molemmat osapuolet sitoutuvat säästämiseen, toisen rahankäytöstä ei tarvitse huolehtia. Tämä johtuu keskinäisen luottamuksen vahvistumisesta. Yhteinen motivoiva tavoite sitouttaa sekä parisuhteeseen että rahan säästämiseen.

Rahan säästäminen on sekä hyödyllinen harrastus että erinomainen keino hoitaa parisuhdetta!

Katariina


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *