Loading...
Säästövinkit

Vertailun lopputulos: jatkossa puhelinliittymäni maksaa noin 10 e/kk Moin kuuden euron simmillä


Viime viikolla vertailin puhelinliittymien hintoja. Silloin ajatukseni oli, että rajaton netti on välttämätön. Mutta mutta, eipäs olekaan. Ja sehän tarkoittaa rahan säästöä!

Moni meistä on kuullut Moin kuuden euron simmistä. Siis liittymästä, jonka hinta on parhaimmillaan 6 euroa kuukaudessa. Ja kyllä, sitä ihan oikeasti käytetään! Kuuden euron simmin käyttö vaatii hiukan perehtymistä, ja siksi se on jäänyt minultakin aiemmin huomioimatta. Yritän selittää asian nyt niin selkeästi kuin mahdollista.

PS Kiitos kommenteistanne Moin kuuden euron simmiin liittyen. Säästövinkkien jakaminen todellakin kannattaa!

Selvitä oma datankäyttö

Luulin tarvitsevani rajatonta nettiä, mutta en tarvitsekaan. Omasta puhelimestani (Honor 7 Lite) asia selviää kohdasta Asetukset > Mobiilidata. Oma laitteeni luettelee datankäytön sovellus kerrallaan, eikä laske niitä yhteen. Voin kuitenkin valita, tarkastelenko päivittäistä, viikottaista vai kuukausittaista dataa.

Viimeisen kuukauden aikana olen käyttänyt puhelimen dataa noin 2,5 Gt. Jos puhelimesi ei laske yhteen datan käyttöä, voit tehdä sen itse, 1Gt = 1024 Mt.

Viime kuussa olen käyttänyt puhelimen nettiä runsaasti. Kotimme langatonta nettiä olen käyttänyt vain tietokoneella. Useimmiten olen surffannut puhelimella. Pääasiassa olen käyttänyt sosiaalisen median sovelluksia ja lukenut tekstiä. Videota en muista katsoneeni kovinkaan paljon. Runsaasta käytöstä huolimatta dataa on kulunut vain 2,5 Gt, kun kuuden euron simmi sisältää 4 Gt dataa.

Netflix on tehnyt asiakkaiden avuksi ohjeet datankäytön hallintaan Netflix-palvelussa. Säästö-asetuksella kuuden tunnin katselu vie 1Gt. Koska videot voi ladata valmiiksi tai katsoa wifi-yhteydellä, Netflix toimii hyvin myös rajatulla datalla.

Moin 6 euron simmi – kenelle sopii ja kenelle ei?

Moin 6 euron simmi sisältää 100 mbit/s nopeutta (joka riittää mainiosti!) ja 4 Gt datan käyttöä. Puhelut ja tekstiviestit on 0,055 e min/kpl mutta enintään 8 e/kk. Lisädata kustantaa 2,5 e/Gt. Avausmaksu (toimitusmaksu) on 5 e. Eu-dataa kuuden euron simmi sisältää 1 Gt.

Moi lupaa, että MunMoin kautta datan käyttöä on helppo seurata. Koska liittymässä ei ole sitoutumispakkoa, sen voi vaihtaa esimerkiksi rajattoman reiluksi, mikäli olisi tarvetta rajattomalle yhteydelle.

Kenelle Moin kuuden euron simmi sopisi? No ainakin minulle. Datan käyttöni on kohtuullista, ja halutessani voin vähentää sitä vielä huomattavasti hyödyntämällä langatonta verkkoa. Esimerkiksi kotona voisin laittaa puhelimen mobiilidatan pois käytöstä, ja ottaa käyttöön kotini langattoman verkon.

Puhun tavallisia puheluja melko vähän, ja oikeastaan voin vähentää niitäkin tehostamalla what’s upin käyttöä.

Puhelinliittymien vertailu, ja vertailusta saamani kommentit ovat osoittaneet, että Moin kuuden euron simmin paras puoli on selkeät ja edulliset hinnat. Muilla operaattoreilla tarjouksia tulee ja menee, ja lisäksi liittymät sisältävät useimmille ylimääräistä sälää.

Kotimaassa olen käyttänyt kuukaudessa noin 2,5 Gt dataa, joten ainakin minulle 1Gt EU-dataa riittää varmasti. Ulkomailla käytän joka tapauksessa nettiä järkevästi (kartat voi ladata offline-tilassa käytettäväksi, wifi käyttöön kun on mahdollista).

Moin 6 euron simmi edellyttää oman datan käytön sekä puheluiden ja tekstiviestien määrän seurantaa. Se ei siis sovi, mikäli ei halua seurata puhelimensa käyttöä. Kuuden euron simmi ei sovi myöskään tilanteessa, jossa mobiilidataa käytetään paljon, eikä käyttöä voi vähentää.

Jos tarvitsee myös kotiin edullisen netin (yleensä taloyhtiön netti on edullisin, mutta jos sitä ei ole), edullisin kokonaisvaihtoehto voi olla Moin rajaton liittymä. Siinä saa myös toisen simmin, jonka voi laittaa kotinetin reitittimeen. Sama liittymä puhelimeen ja kotinettiin. Ei kuitenkaan tarvitse jakaa nettiä puhelimen kautta (kuumentaa puhelinta ja voi pätkiä, kokemusta on).

Jatkossa noin 10 e/kk puhelinlasku

Laskin, että puhelinlaskuni tulee jatkossa olemaan noin 10 euroa/kk. Tähän sisältyisi noin 60 min puheluja. Tällä hetkellä olen sitoutunut toisen operaattorin määräaikaiseen sopimukseen, joten en valitettavasti voi vielä vaihtaa.

Moin kuuden euron simmi ei varmastikaan sovi kaikille. Väittäisin kuitenkin, että se sopii yllättävän monille. Ennen kaikkea väitän, että kaikkien (omat puhelinlaskunsa maksavien) tulisi olla tietoisia omasta datankäytöstään sekä mahdollisuuksista vaikuttaa siihen. Moni varmasti maksaa liikaa vain siksi, ettei tiedä mitä tarvitsee.

Katariina

Kansikuva David Schwarzenberg Pixabaystä.


4 comments
 1. Hipsi

  Hei, suuri kiitos informatiivisesta postauksestasi! Ymmärsinköhän siis oikein; minun olisi mahdollista maksaa erillisen kotinetin ja puhelimessa käyttämäni liittymän sijaan yhtä rajattomalla datalla varustettua liittymää (Moi 18 e/kk) ja saada siihen kaksi sim-korttia? Tuossa tulisikin yli 10 e säästöä/kk 🙂

  1. Katariina

   Kiitos kommentista! Jep, näin se mun mielestä menee. Moi lla on arkipäivisin chatti (jossa vastaa ihan ihminen), sieltä kannattaa kysyä. Katariina

 2. Anne

  Itselläni on ollut Moi käytössä reilun puoli vuotta ja puhelinlaskut ovat pysynyeet aika hyvin 6 euron tietämillä + ehkä muutama 10 senttiä ylimääräistä puheluista ja/tai tekstiviesteistä, joita ei kuitenkaan yleensä tule kauheasti. 4Gt dataa riittää melko sopivasti kuukaudeksi ja sen käyttöä on onneksi helppo seurata Moin oman sivun kautta. Välillä varsinkin alkukuusta näyttää pelottavalta, jos datankäyttöarvio näyttää paljon yli 4Gt:n, mutta käytännössä se on aina tasoittunut laskutuskuun edetessä ja tämä toimii myös hyvänä pienenä rajoitteena puhelimen liian selailun vähentämiseen 😀

  Omalla kohdallani siis toimiva ja hinnaltaa paras liittymä.

  1. Katariina

   Hyvä kuulla kokemuksia! Mä ajattelen myös, että rajatussa datassa voi olla sekin hyvä puoli, että joutuu katsomaan kuinka paljon surffaa. Vertailua tehdessä havahduin siihen, että rajaton data oli muuttunut mulle itsestään selvyydeksi. Se ei ole hyvä juttu. Parempi vaikka panostaa kirjojen lukemiseen 🙂 Katariina

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *