Loading...
Säästövinkit

Joululahjan voi hankkia kirpparilta – kenelle ja mitä?


Moni miettii, voiko käytettyä tavaraa ostaa lahjaksi. Tori.fi-sivuston vuonna 2017 teettämässä kyselyssä 40 prosenttia oli ostanut käytettyä tavaraa joululahjaksi, ja 80 prosentin mielestä käytetyn lahjan vastaanottaminen ei olisi ongelma. Kyselyn perusteella valtaosa haluaa kuitenkin hankkia lahjan selkeiden ohjeiden mukaan, ja välttää riskejä.

Käytetty lahja – keskustele ja ennakoi

Käytetyn lahjan antaminen ei siis todennäköisesti aiheuta ongelmia. Kaikki eivät kuitenkaan pidä käytetyistä lahjoista. Jos haluaa välttyä yllätyksiltä, käytetyn lahjan antamisesta kannattaa keskustella etukäteen. Voi kysyä, sopiiko, jos tämän vuoden joululahja on hankittu käytettynä. Asian voi ottaa puheeksi myös kertomalla, että ilahtuisi itse kaikista lahjoista, eikä haittaa, vaikka lahja olisi hankittu kirpparilta.

Jos vastaanottajan on vaikea hyväksyä käytettyä lahjaa, tai kirppislahja uhkaa aiheuttaa muita ongelmia, on viisasta siirtyä kauppaan ostoksille. Aina löytyy ihmisiä, jotka eivät muuta ajatteluaan, vaikka maailma muuttuisi. On parempi suunnata etsimään hienoja kirppislahjoja niille, joille käytetyt lahjat eivät ole ongelma.

Käytettyjen lahjojen hankkimisessa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Jos haluat hankkia käytettyjä joululahjoja, aloita etsiminen viimeistään nyt. Käytettyä tavaraa löytyy kirpputoreilta, facebookin kierrätysryhmistä ja nettikirppiksiltä. Muista myös kertoa mahdollisille lahjanostajille, että sinulle voi hankkia käytettyjä lahjoja.

Ideoita käytettyjen lahjojen hankintaan

Käytettynä voi ostaa lähes mitä vaan. Jos tiedät mitä tavaroita aiot hankkia joululahjaksi, voit ensin yrittää löytää niitä käytettyinä. Jos kärsit jokavuotisesti ”mitä keksisin joululahjaksi”-ongelmasta, saatat löytää inspiraatiota alla olevasta listasta. Olen koonnut siihen lahjaideoita kirpparilta hankittavaksi.

1. Hyväkuntoinen kirja

Kirja on erinomainen lahja. Kirjan sisältö ei kulu, vaikka sitä lukisi kuinka monta kertaa. Facebookin alueryhmistä, kirppiksiltä ja nettikirppareilta löytyy myös hyväkuntoisia käytettyjä kirjoja. Parhaimmassa tapauksessa kirja on niin hyväkuntoinen, ettei sitä edes erota uudesta.

2. Iittalan koriste-esineet

Iittalan lyhdyt, maljakot ja muut koriste-esineet ovat ihania ja yleisiä joululahjoja. Vanhempia tuotesarjoja, malleja ja värejä löytyy hyvin myös kirppiksiltä. Myynnistä poistuneet värit ja mallit ovat keräilyesineitä, eikä niitä edes saa kaupasta.

3. Vanhat pellavapyyhkeet

Tiesitkö, että kirppiksiltä löytyy vanhoja laadukkaita pellavapyyhkeitä? Alareunassa on usein kirjailtuna tekijän tai omistajan nimikirjaimet. Nämä pellavapyyhkeet ovat kauniita ja kestäviä.

Pellavapyyhkeiden löytämiseksi joutuu näkemään jonkin verran vaivaa. Parhaiten niitä löytää esimerkiksi Fidan kirpputoreilta, joissa on erikseen osasto kangastavaraa varten.

4. Lasten lelut ja vaatteet

Lasten leluja ja vaatteita myydään paljon käytettyinä. Kirppareilta löytyy sekä uudempia leluja että ihania retroaarteita. Kasvavat lapset tarvitsevat jatkuvasti uusia vaatteita, joten joululahjaksi sopii lähes mikä tahansa käyttökelpoinen ja tarpeellinen vaate. Jos haluaa ostaa pehmeän ja jouluisen lahjan, kannattaa etsiä Ruskovillan villavaatteita. Nämä kestävät vaatteet voi kierrättää, ja ne on yleensä helppo myydä eteenpäin.

5. Lautapelit

Tai entä jos hankkisit jotakin hauskaa yhteistä tekemistä? Vanhan lautapelin, ison palapelin tai videopelin? Pelistä riittää tekemistä pitkäksi aikaa.

6. Yllätys, yhdessä sovittu käytetty lahja

Etkö taaskaan keksi mitään kivaa lahjaa puolisolle? Onko molemmilla sama ongelma? Entä jos sopisitte, että tänä vuonna lahjat ostetaan kirppikseltä? Lisää haastetta saa, kun sopii, kuinka paljon lahjaan saa käyttää rahaa

7. Kodin kestotavara

Monet kodin tarvikkeet, erityisesti sellaiset joita käytetään harvoin, kestävät vuosia ja vuosikymmeniä. Hyväkuntoista tavaraa löytyy nettikirppiksiltä ja kirpputoreilta. Kotiin voi löytää esimerkiksi sauna- tai takkasettejä, isoja tarjottimia tai kukkamaljakoita. Myös vanha kunnon valurautapannu on erinomainen lahja. Netistä löytyy ohjeet huonokuntoisen pannun kunnostukseen.

8. Puhelin tai tietokone

Okei, puhelinta tai tietokonetta ei välttämättä kannata ostaa kirpparilta. Mutta käytettynä kyllä. Nykyään monet liikkeet kunnostavat vanhoja laitteita, ja myyvät niitä käytettyinä. Jos sinulla on mahdollisuus ostaa käytetty kone tai puhelin työpaikalta, tartu tilaisuuteen. Työpaikkojen käytöstä poistuneita hyviä laitteita saa usein edullisesti.

9. Tarvikkeita askarteluun

Haluatko tehdä jotain itse? Kirppikseltä löytyy erinomaisia askartelutarvikkeita. Jos et halua tehdä itse, mutta tunnet jonkun joka haluaa, voit ostaa askartelutarvikkeita ja antaa niitä lahjaksi. Tämä voisi olla sopiva lahja esimerkiksi lapsiperheelle.

10. Keräilyesineet

Haluatko ostaa lahjan ihmiselle, joka keräilee jotakin? Jos et tiedä mitä ostaa, voit löytää apua aiheeseen liittyviltä nettifoorumeilta tai lahjan saajan kaverilta.

11. Nahkalaukut ja lompakot

Kirppiksiltä löytyy edullisesti vanhoja nahasta valmistettuja laukkuja, lompakoita ja vöitä. Laadukkaan nahasta valmistetun tuotteen voi usein kunnostaa. Pyyhkimällä ja suojaamalla värittömällä nahansuoja-aineella, saa jo paljon aikaan.

Lähde: Tori Media.


One comment
Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *