Loading...
Rahan säästäminen

Säästäväinen voi kohdata arvostelua, vaikka tarvitsisi ymmärrystä


Ilta Sanomat uutisoi tamperelaisesta Annesta, joka osti 20 kiloa lihaa alennuksella, ja sai osakseen somekritiikkiä. Anne perusteli ostostaan rahan säästöllä. Ilta Sanomien haastattelussa hän kertoi pakastavansa lihapaketteja, ja antavansa osan eläkkeellä olevalle isälleen.

Säästäväisen elämäntavan ylläpitäminen vaatii hyvää itseluottamusta. Vaikka säästämisestä ja sijoittamisesta kirjoitetaan paljon, kaikki eivät ymmärrä säästäväistä elämäntapaa. Säästäjä voi joutua arvostelun kohteeksi.

On totta, että lihan syömistä tulisi vähentää. Jos kuitenkin syö lihaa, ja osaa hyödyntää pakastinta, tarjouslihan ostaminen on järkevää rahankäyttöä. Kun ostaa vanhaksi menevää alennusruokaa, voi myös vaikuttaa ruokahävikkiin. Tässä tapauksessa liha olisi saattanut joutua kaatopaikalle ilman ahkeria säästäjiä.

Säästäväistä elämäntapaa ylläpitävä ihminen joutuu toisinaan perustelemaan valintojaan. Säästäminen voi aiheuttaa paheksuntaa – joko aiheellisesti tai aiheetta. Jos haluaa ylläpitää omaa säästäväistä elämäntapaansa, on tärkeää oppia toimimaan valintatilanteissa.

Pitäisikö aina valita oma linja? Vai olisiko syytä säästää vain silloin, kun siitä ei aiheudu vaikeita tilanteita? Ikävä kyllä, helppoja ratkaisuja ei yleensä ole. Jos pitää aina oman linjansa, voi jäädä yksin. Jos taas sopeutuu jatkuvasti muiden vaatimuksiin, säästäminen ei onnistu.

On tärkeää oppia ratkaisemaan valintatilanteita luovasti ja tasapainoisesti. Jos valitsee aina vakioratkaisun, ei opi punnitsemaan eri vaihtoehtojen välillä. Eikä myöskään kehity valintojen tekemisessä.

Jokaisella on omanlainen käsitys siitä, miten rahaa tulisi käyttää. Jokaisella on myös oma käsityksensä siitä, minkälainen elämäntapa on säästäväistä. Yhden mielestä säästäväisyys tarkoittaa elämistä omavaraistaloudessa. Toiselle riittää, kun valitsee tarkkaan mihin käyttää rahansa.

Omissa valinnoissaan kannattaa pysyä ainakin silloin, kun säästäminen ei aiheuta ongelmia muille. Tällainen valinta on esimerkiksi tarjouslihan ostaminen.

Joissakin tilanteissa yhden ihmisen säästäväisyys voi aiheuttaa harmia muille. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi yhteisen lahjan hankinnassa tai juhlien järjestelyissä. Jos yksi ei halua maksaa, muut voivat joutua kustantamaan enemmän.

Paras tapa välttyä ikäviltä tilanteilta, on keskustella rahasta hyvissä ajoin. Oli kyse sitten lahjasta tai yhteisestä illanvietosta. Säästäväisen on ymmärrettävä, ettei kaikkea saa edullisesti tai halvalla. Ymmärrystä vaaditaan myös toiselta puolelta. Korkea hinta ei takaa hyviä juhlia, eikä tyytyväistä lahjan vastaanottajaa.

Sen sijaan että säästäväinen leimataan pihiksi, voisi miettiä, olisiko hänen ideoissaan sittenkin järkeä. Mikä on ylimääräistä tuhlausta, ja mikä on tarpeellista. Voisivatko kaikki hyötyä säästäväisen ideoista?

On myös hyvä muistaa, etteivät kaikki säästä omasta tahdostaan. Huono taloudellinen tilanne voi yllättää myös hyvätuloisen, eikä köyhyys useinkaan näy päällepäin. Erityisesti näissä tilanteissa jokainen meistä toivoisi ymmärrystä arvostelun sijaan.

Kuva Gerd Altmann Pixabay


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *