Loading...
Säästövinkit

Black Friday & säästäväisen opas


Black Friday eli musta perjantai on Yhdysvalloista Suomeen rantautunut ostostapahtuma. Black Fridayta vietetään kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Ostostapahtuma jatkuu yli viikonlopun, ja maanantaina kutsutaan Cyber Mondayksi. Tänä vuonna Black Fridayta vietetään 29.11. perjantaina, ja Cyber Mondayta 2.12. Tarjouksia julkaistaan sekä kaupoissa että verkkokaupoissa.

Black Friday on ostostapahtuma. Eikö se siis ole säästäväisen pahin painajainen? Eikö säästäväisen pitäisi välttää kaikkea ostamista? No. Harva meistä selviää ostamatta koskaan mitään. Vai pärjäisitkö ilman puhelinta tai imuria?

1. Selvitä tarpeet

Black Friday -tarjouksia julkaistaan erilaisista tuotteista. Aloita käymällä läpi oman kodin eri huoneet (myös siivouskomero). Onko jokin kodin laite menossa rikki? Tai ehkä jo mennyt rikki? Jatka vaatekaapille. Selvitä myös, kaipaako meikkilaukun sisältö uusimista. Mitä isompi ostos, sen enemmän säästömahdollisuuksia.

2. Tee shoppailusuunnitelma

Onko sinulla taipumusta aleshoppailuun ja heräteostoksiin? Jos ei ole, siirry seuraavaan kohtaan. Jos on, tee suunnitelma. Ensin kartoita, minkälaisia asioita tykkäät shoppailla. Vaatteita, elektroniikkaa, kosmetiikkaa, kirjoja? Tämän jälkeen sinulla on useita eri vaihtoehtoja.

  • Voit tietoisesti päättää, ettet tarvitse etkä osta mitään. Jos haluat, voi palkita itsesi hyvästä päätöksestä esimerkiksi suklaalla
  • Voit päättää, että ostat vain hyödyllistä
  • Voit päättää, että ostat vähän edullisemman (mutta riittävän laadukkaan) tuotteen.
  • Tai entä jos viettäisit Black Fridayta kirppiksellä?

3. Tilaa uutiskirjeet, seuraa tarjouksia

Kun olet laatinut tarvelistan, mieti mistä kaupoista tuotteita voi ostaa. Jos haluat hyötyä tarjouksista, ole nopea. Tarkista tarjoukset etukäteen kaupan uutiskirjeestä tai seuraamalla kaupan tiedotusta. Tarjouksia julkaistaan myös maanantaina. Muista kuitenkin, että hyvät tarjoukset ovat voimassa vain rajoitetun ajan

4. Ole nopea, mutta varovainen

Osta vain luotettavista verkkokaupoista. Kirjaudu valmiiksi sisään, jotta saat napattua tarjoustuotteen. Säästä tilausvahvistus, ja voit myös ottaa kuvakaappauksen ostotapahtumasta.

5. Järjestä iloa

Black Friday on iloinen tapahtuma. Ei siis ihme, että siihen halutaan osallistua. Ja samalla osallistujat ostavat turhaakin tavaraa. Saman hyvän fiiliksen voi saada myös muulla tavoin. Kutsu ystävä kahville, vie työpaikalle herkkuja, lähde lenkille, käy saunassa. Tee sitä, mikä tuo sinulle hyvää oloa.

6. Varaudu jouluun

Black Friday on merkki siitä, että on aika varautua jouluun. Jos päätät ettet osta joululahjoja, päätöksen aika on nyt. Mieti asiaa realistisesti.

Pystytkö pysymään päätöksessä? Alatko panikoida ennen jouluaattoa? Hermoiletko, onko puolisolla ja lapsilla varmasti riittävästi lahjoja? Ryntäätkö jouluaattona kauppaan tekemään heräteostoksia?

Heräteostoksia parempi vaihtoehto on ottaa joulu haltuun – ja sen aika on nyt. Jos vaihtoehtona on tehdä turhia heräteostoksia, on aina parempi ostaa hyvissä ajoin kohtuuhintaista ja hyödyllistä tavaraa.

Voit varautua jouluun myös hankkimalla käytetyn joululahjan. Ideoita ja vinkkejä saat täältä: Joululahjan voi hankkia kirpparilta – kenelle ja mitä?

7. Mieti vielä

On ihan ok kerätä ostokset ostoskoriin (virtuaaliseen tai oikeaan), ja päättää ettei ostakaan. Itse teen tätä usein. Jos vähänkään tuntuu ettei ostos ole oikea, jätän sen tekemättä. Ajattelen, että tarjouksia tulee ja menee. Ostos on harkittava erityisen tarkkaan, jos sillä ei ole palautusoikeutta.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *