Loading...
Säästövinkit

Näin luot arkityylin jolla saat vaatteet kestämään ja säästät rahaa


Haluaisitko säästää rahaa ja luonnonvaroja? Haluaisitko pukeutua tyylikkäästi ja saada lisää itseluottamusta? Ratkaisu löytyy jo omasta vaatekaapistasi.

Inspiraationa kirjoitukselle toimii oma mieheni. Hänen tyylinsä on pysynyt lähes samana jo vuosikausia. Koska tyyli ei vaihdu, hän voi käyttää samoja vaatteita kunnes ne hajoavat. Olen vähitellen ottanut saman menetelmän käyttöön omassa pukeutumisessani. Ja nyt jaan sen blogin lukijoille!

Tekstin sisältö:

 • Näin säästät vaatteissa
 • Selvitä mitä vaatteita käytät
 • Vaatekaappi järjestykseen vähitellen
 • Vaatteet kestämään oikealla huollolla
 • Osta kestäviä vaatteita kun voit varmistua hyödystä
 • Viikonloput ja juhlat – hyödynnä arkivaatteita
 • Tunne itsesi ja osta sen mukaan

Kuva Pexels.

Näin säästät vaatteissa

Vaatekuluissa säästäminen on kokonaisuus, johon kuuluu omat arkiset tavat ja valinnat. Vaatteissa voi säästää ennen ostoa ja oston jälkeen.

Vaatekuluissa voi säästää:

 • Ostamalla käytettyä
 • Ostamalla kestäviä vaatteita
 • Korjaamalla vanhoja vaatteita ja kenkiä
 • Huoltamalla vaatteet oikein
 • Tuntemalla itsensä
 • Välttämättä hukkaostoksia eli käyttämällä kerran ostetut vaatteet loppuun

Tässä kirjoituksessa keskityn erityisesti viimeiseen kohtaan eli kestävän arkityylin rakentamiseen. Miksi? Koska se on perusta kestävien vaatteiden hankkimiseen ja rahan säästämiseen.

Vaate- ja kenkäkuluissa säästäminen edellyttää myös itsetuntemusta ja rehellisyyttä itseään kohtaan. Ostatko vaatteita joissa haluaisit näyttää hyvältä vai vaatteita, joita oikeasti käytät?

Kestävällä arkityylillä voi säästää parhaimmillaan satasia vuodessa. Rahan säästön lisäksi säästyy myös luonnonvaroja. Ja mikä parasta, voit saada lisää itsevarmuutta! Ai niin, ja myös aikaa säästyy.

Selvitä mitä vaatteita käytät

Rahaa säästävän vaatekaapin kokoaminen on viisainta aloittaa arkivaatteista. Menetelmää voi soveltaa myös muihin vaatteisiin ja kenkiin. Rakentaminen aloitetaan tarkastelemalla omaa arkea. Minkälaisia vaatteita tarvitset? Tai okei. Muotoilen asian uudelleen.

Minkälaisia vaatteita oikeasti käytät? Varmastikin haluaisit näyttää joka päivä mahdollisimman hyvältä. Haluaisit, että sinulla olisi erilaisille päiville sopivia vaatteita. Monenlaisia yhdistelmiä joista valita. Mutta.

Näistä muodostuu kestävä arkityyli :

 • Osta käytännöllisiä vaatteita
 • Suosi muutamaa kestäväksi havaitsemaasi vaatemerkkiä ja samankaltaisia vaatteita
 • Älä etsi arkivaatekaappiin inspiraatiota
 • Mitä vähemmän vaihtoehtoja, sen parempi
 • Jos olet oikein rohkea, käytä samanlaisia (tai jopa samanvärisiä) vaatteita joka päivä!

Tähän kohtaan on tärkeää pysähtyä. Tämä on se kohta, josta kestävän tyylin rakentaminen alkaa. Tai päättyy. Jos todella jaksat valita asuyhdistelmiä, hyvä niin. Jos et jaksa, se on tärkeää tiedostaa nyt.

Kestäviä vaatteita suosiva vaatekaappi voidaan rakentaa vain todellisen käyttötarpeen mukaan. Ei sen mukaan, miten haluaisit pukeutua. On hyödytöntä ostaa kalliita ja laadukkaita vaatteita, jos ne jäävät käyttämättä.

Kestävän vaatekaapin rakentaminen edellyttää rehellisyyttä itseään kohtaan. Sitä ei rakenneta toiveiden, vaan nykytilanteen mukaan.

Näin löydät ja rakennat oman arkivaatetyylisi:

 • Levitä sängyn päälle ne arkivaatteet joita oikeasti käytät
 • > tarvittaessa osta lisää samanlaisia tai vastaavia vaatteita
 • Pysy kohtuudessa: kun huollat vaatteita oikein, tarvitset vähemmän vaatteita
 • Ja näin olet löytänyt oman tyylisi!

Koska mieheni on noudattanut menetelmää jo vuosia, hänellä on paljon hyviä arkivaatteita. Oikeastaan hänellä ei edes ole käyttökelvottomia vaatteita (minun tilanteeni ei ole ihan näin hyvä…).

Katariinan kestäviä arkivaatteita.

Mieheni arkivaatteet ovat erivärisiä farkkuja, kauluspaitoja ja pitkähihaisia paitoja. Hän siis kulkee lähes joka päivä samanlaisissa Leviksen farkuissa (lisäksi hänellä on yhdet käytettynä saadut Dieselit). Farkkuja on useita ja värejä muutama. Farkkujen kanssa valitaan kauluspaita tai neule.

Salaisuus piilee yksinkertaisuudessa. Tästä periaatteesta ei poiketa, vaikka mitä tulisi eteen. Vaihteluksi riittää uudet värisävyt. Vaateostokset myös ennakoidaan ja vaatteet ostetaan harkiten.

Toimiva arkivaatekokoelma rakentuu siis niistä vaatteista, jotka ovat jo käytössä. Vaatteet joissa viihdyt, ovat sinun tyylisi. Kun oma tyyli on hallussa, laatuun voi ja kannattaa panostaa. Jos haluaa säästää rahaa, kirppiksiltä ja nettikirppiksiltä voi tehdä erinomaisia vaatelöytöjä.

Vaatekaappi järjestykseen vähitellen

Selvä. Sitten vaan tekemään vaatekaapin suursiivousta! No ei aivan. Kestävän arkityylin luominen on pidempi projekti. Pysyvä muutos vaatii aikaa.

Kestävän arkityylin rakentamiseen kannattaa varata vähintään vuosi aikaa. Jokaisen vuodenajan vaatteet käydään läpi huolillisesti ajatuksella. Kestävän arkityylin perusta on ”vähemmän on enemmän”-ajattelussa.

Kestävän arkityylin rakentamisessa ei keskitytä turhien vaatteiden poistamseen vaatekaapista. Tärkeämpää on tietää minkälaisia vaatteita haluaa käyttää, kuin tietää minkälaisia vaatteita ei halua käyttää.

Kun oma tyyli on selvillä, arkivaatteille kannattaa raivata reilusti tilaa. Arkivaatteet säilyvät parhaiten henkareissa vaatekaapissa tai erillisessä telineessä.

Ennen seuraavan vuodenajan vaihtumista, käydään läpi tarpeet. Onko vaatteita mennyt rikki? Onko arki muuttunut? Tarvitaanko esimerkiksi lisää urheiluvaatteita?

Arkivaatteet pyritään ostamaan hyvissä ajoin ja rauhassa. Kun ostaa tuttua vaatemerkkiä, on helpompi tehdä hyviä nettiostoksia. Kiireiselle suosittelen verkkokauppoja.

Vaatteet kestämään oikealla huollolla

Vaatteita valitessa värimaailma pidetään selkeänä. Silloin pyykkikoneelliset on helpompi saada täyteen. Vaatteiden pesuohjeita kannattaa noudattaa. Pesuohjeet voit kerrata täältä.

En tiedä sinusta, mutta minä en aina noudata pesuohjeita. Syynä on kiire. Vuosien varrella olen löytänyt keinoja, joilla pesuohjeiden noudattaminen onnistuu myös kiireessä.

Näillä keinoilla huollat vaatteita kiireestä huolimatta:

 • Pyri siihen, että kaikki arkivaatteesi voi pestä samassa lämpötilassa (usein 40 C).
 • Pese vasta kun on tarve (haista vaatetta), voit yrittää ensin tuulettaa
 • Kokeile pesukoneen hellävaraisia ohjelmia, monesti ne riittävät puhdistamaan vaatteita, vähennä linkousta
 • Käytä kotona kotivaatteita, jotta paremmat vaatteet eivät likaannu
 • Jos vaatteessa on isoa näkyvää likaa, liota vaatetta ennen pesua
 • Käytä mietoja pesuaineita (esim. hajuttomia, herkkäihoisille tarkoitettuja)
 • Älä käytä huuhteluainetta
 • Ota tavaksi tarkistaa pyykkikori vähintään joka toinen päivä. Ennakoi pesutarpeita.

Jos vaate edellyttää erikoispesun (tai edes 30 C:n pesuohjelman) se kulkeutuu helposti joko korkeamman lämpötilan pyykkikoneelliseen, tai jää käyttämättä. Ensimmäisessä tapauksessa vaate voi vahingoittua, jälkimmäisessä se jää turhaksi ostokseksi.

Vaatteissa kannattaa suosia hyviksi havaitsemiaan vaatemerkkejä. Jos haluat löytää uusia vaatemerkkejä, varaudu käyttämään aikaa.

Turha vaatteiden pesu kannattaa unohtaa. Pese vasta silloin, kun vaate oikeasti haisee ja kaipaa puhdistusta. Raivaa vaatekaappiin tila käytössä oleville vaatteille. Nämä ovat vaatteita, jotka eivät vielä kaipaa pesua, mutta ovat olleet käytössä.

Kun tulet töistä kotiin, vaihda päälle kotivaatteet. Jälleen kerran, säästät hyväkuntoisia vaatteita likaantumiselta ja pesulta. Kun peset, käytä mielellään alhaisempa pesulämpötiloja. Voit kokeilla itse, mikä lämpötila riittää. Käytä myös mietoa pesuainetta, ja jätä huuhteluaine kauppaan.

Mikäli mahdollista, käytä pitkähihaisten paitojen alla t-paitaa, jossa on pienet hihat. Näin pitkähihainen paita kestää pidempään. Jos kahvi aiheuttaa sinulle hikoilua, vähennä kahvin juomista. Vaatteet säilyvät pidempään puhtaina, kun hikoilet vähemmän.

Osta kestäviä vaatteita kun voit varmistua hyödystä

Koska kyseessä on säästövinkkiblogi, käsittelen vaatteiden kestoa rahan säästämisen näkökulmasta. Jos vaate on turha tai et ehdi keskittyä vaatteen oikeanlaiseen hoitoon, laadukas vaate ei tuo säästöä. Tämän lisäksi pitää varmistua siitä, että vaate todella on kestävä.

The Rachel Review -Youtube-kanavalla annetaan viisi neuvoa laadukkaan vaatteen löytämiseen (video alempana). Laadukas vaate on:

 1. Valmistettu pääosin luonnonkuiduista, kuten puuvillasta, villasta tai pellavasta (oma huomio: ei koske erikoisvaatteita, kuten urheilu- ja alusvaatteita) – käytä 80/20 sääntöä, eli vähintään 80% luonnonkuituja.
 2. Erilliset osat, kuten napit ja vetoketjut on siististi ommeltu.
 3. Tiukat ompeleet erityisesti hihoissa (lankoja ei repsota, ompeleet ovat siistit)
 4. Vertaile vaatteita: vain silloin opit löytämään eroja
 5. Jos vaatteessa on kuvio, esimerkiksi raidat, tarkista että ne ovat suorassa (ellei kyseessä ole tarkoituksella epäsymmetrinen suunnittelu).
 6. Lisäksi: laadukas vaate on istuva ja hinta ei ole laadun tae (ole tarkkana etenkin merkkivaatteiden kanssa!)

Voit testata laatua myös hankaamalla vaatetta sormien välissä. Jos vaate alkaa nyppyyntyä tai siitä lähtee nukkaa, se ei kestä kovin hyvin käyttöä.

Kirppikset, nettikirppikset ja kavereiden järjestämät myyjäiset ovat erinomaisia paikkoja ostaa itselleen vaatteita. Tutkimalla kirppisten vaatetarjontaa, löydät kestäviä vaatemerkkejä.

Käytetyt vaatteet joita myydään kirppiksillä, ovat kestäneet ainakin yhden käyttäjän. Jos näyttää siltä ettei vaatetta ole koskaan pesty, jätä se kirppikselle. Kyseessä voi olla turhake. Et myöskään tiedä, miten vaate reagoi pesussa.

Viikonloput ja juhlat – hyödynnä arkivaatteita

Useimmat meistä voivat hyödyntää arkivaatteita myös viikonloppuisin ja jopa juhlissa. Riippuu tietysti arkivaatteista ja juhlista. Arkivaatteiden hyödyntäminen vapauttaa aikaa ja vähentää virheostosten mahdollisuutta.

Arkivaatteita voi hyödyntää esimerkiksi näin: mies voi vaihtaa farkkujen tilalle puvun housut, nainen housujen tilalle hameen. Juhlavuutta voi lisätä myös asusteilla tai kengillä. Kaikki riippuu omista arkivaatteista, juhlista ja siitä miten haluaa pukeutua.

Jos arkivaatteesi ovat sporttisia, tämä ei ehkä onnistu. Silloin jätä arkivaatteet viikonloppuvaatteiksi ja hyödynnä urheiluvaatteet arkena. Sporttinen arkityyli on kätevä valinta: se luo ryhdikkään vaikutelman ja mahdollistaa arkiliikunnan.

Tunne itsesi ja osta sen mukaan

Oman arkityylin yksinkertaistaminen on tuonut minulle lisää itsevarmuutta. Minulla on kestänyt vuosia oppia, etteivät vaatteet määrittele minua. Asia on oikeastaan päinvastoin: minä annan merkityksen käyttämilleni vaatteille.

Pitkään ajattelin, että minun pitäisi olla kiinnostunut vaatteista. Ajattelin, että naisten kuuluu olla kiinnostuneita vaatteista. Vasta mieheni pukeutumista seurattuani oivalsin, ettei vaatteista tarvitse olla kiinnostunut.

Kiinnostuksem puutteesta huolimatta voi näyttää hyvältä vaatteissaan. Aiemmin vaatekaappini suurin ongelma oli liika valinnanvara. Aiemmin olen ajatellut, että hyvä tyyli on monipuolinen. Hyvästä vaatekaapista löytyy monenlaisia yhdistelmiä.

Sinisiä farkut. Ajaton vaate, joka on helppo yhdistää erilaisiin yläosiin. Kuva Michal Jarmoluk.

Näin asia ei ole. Tyyli on yhteinäisyyttä. Hyvä tyyli säilyy vuodesta toiseen. Tyylikäs ihminen luo vaihtelua pienillä yksityiskohdilla. Kun tyyli on vakaa ja yhtenäinen, pienet muutokset erottuvat.

Minun arkivaatteeni ovat yleisten vaatemerkkien vaatteita. Tästä huolimatta olen onnistunut löytämään kestäviä vaatteitta. Vaatteiden laatua kannattaa oppia arvioimaan. Kestäviä vaatteita löytyy eri hintaluokista.

Vaatteissa säästämisen idea on yksinkertainen. Osta vaatteita, joissa tunnet itsesi hyväksi ja itsevarmaksi. Niitä vaatteita käytät, joten ne kestävät. Kun viihdyt vaatteissasi, pidät niistä myös parempaa huolta.

Kun oma tyyli on selvillä, sitä voi halutessaan kehittää. Voi esimerkiksi ostaa ekologisia tai eettisesti tuotettuja vaatteita. Elämäntilanteiden muutokset voivat luoda tarvetta päivittää omaa tyyliä. Kun tuntee itsensä, vikaostosten välttäminen on helpompaa.

Elämässä on jo tarpeeksi erilaista harmia ja stressiä. Vaatteiden ei pitäisi aiheuttaa lisästressiä. Olipa tyylisi minkälainen vaan, yksinkertaisuus ja vaatteiden monikäyttöisyys säästää aikaa ja rahaa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *