Loading...
Säästövinkit

Miten säästää kun motiivaatio puuttuu – 10 ongelmaa ja ratkaisua


Tuntuuko säästäminen turhalta tai tylsältä? Onko motivaatio hukassa? Mitä asialle voisi tehdä? Olen koonnut kymmenen erilaista syytä siihen, ettei säästäminen motivoi. Annan myös ratkaisut ongelmien korjaamiseen.

Tiivistäen voisi sanoa, että säästämisen motivaatio katoaa, jos tietoa on liian vähän, tai jos omat tavoitteet ovat hukassa.

Tietoa tarvitaan sekä oman talouden tilasta että säästämisen eri tavoista (esimerkiksi mitä palveluja kannattaa kilpailuttaa ja milloin). Tavoitteet on oltava selvillä, koska vain silloin voi saada onnistumisia. Jos onnistumisia ei tule, on vaikea motivoitua jatkamaan.

1. Kukaan ystävistäni ei säästä

On selvää, että jokainen meistä haluaa kuulua joukkoon. Ei ole kivaa olla ilonpilaaja, joka valittaa kustannuksista. Kuka haluaisi myöskään rikkoa perinteitä.

ESIMERKKI: Tiialla ja hänen ystävillään on tapana tehdä useita ulkomaanmatkoja vuodessa. Matkoilla kuluu paljon rahaa. Tiia yrittää säästää rahaa omaan asuntoon, ja haluaisi säästää myös matkoilla. Tilanne on hankala, koska Tiia ei tiedä, kuinka rohkaistuisi kertomaan omista toiveistaan.

RATKAISU: Tiialla on oikeus päättää omien rahojensa käytöstä. Muita ei kuitenkaan voi vaatia säästäväisyyttä. Tiia voisi ehdottaa ystävilleen pieniä muutoksia yhteiseen tekemiseen. Kun Tiia puhuu säästämisestä innostuneesti, voi olla että ystävätkin innostuvat. Tärkeintä on ymmärtää, että muutos vaatii aikaa.

2. Väärät käsitykset siitä miten säästää

Säästäminen voi epäonnistua, jos vaatii itseltään liikoja. Moni ajattelee, että säästäminen on rahan laittamista säästöön. Onhan se sitäkin, mutta myös paljon muuta. Säästäminen ei edellytä ylimääräistä rahaa.

Säästää voi ihan arkisissa asioissa. Ruokakaupassa käydessä voi vertailla hintoja. Säästäminen ei tarvitse olla kaikesta luopumista. Voi säästää yhdessä asiassa, ja tuhlata jossakin toisessa (toki niin, että rahatilanne pysyy balanssissa).

ESIMERKKI: Tiian mielestä säästäminen ja rahan ajattelu pilaa kaiken ilon elämästä. Hänestä elämä on elämistä varten. Säästää voi sitten haudassa. Tiia ajattelee, että jos säästämiseen ryhtyy, pitäisi säästää kaikessa.

RATKAISU: Tiian kannattaa laajentaa omia näkökulmiaan. Hän voisi kokeilla säästää jossakin pienessä asiassa. Esimerkiksi ruokakaupassa käydessä. Monissa asioissa voi säästää ilman, että joutuu luopumaan mistään. Tämä on helpoin toteuttaa ruokakaupassa. Vertailemalla löytyy kauppojen omien merkkien edullisia ja hyviä tuotteita.

Kuva: Katariina Kohonen, ylempi kuva: Katariina Kohonen

3. Parisuhde, jossa kukaan ei vastaa raha-asioista

Pitkässä parisuhteessa raha-asiat voivat jäädä ”harmaalle alueelle”, jolloin kukaan ei oikein vastaa mistään. Ajatellaan, että rahaa vain tulee ja menee. Kummallakaan ei ole kokonaiskäsitystä rahatilanteesta.

Jos kokonaiskäsitystä ei ole, säästämisen hyödyt eivät näy missään. Tämä syö motivaation molemmilta. Yhteisen suunnan puute voi suorastaan kannustaa tuhlaamaan. Jos rahat häviävät tililtä joka tapauksessa, voi tulla ”mitä väliä -fiilis”.

ESIMERKKI: Minna ja Mikko ovat olleet naimisissa kymmenen vuotta. Heillä on kaksi lasta. Raha-asiat aiheuttavat riitaa. Rahat ovat yhteisiä. Mikko on aloittanut uuden kalliin urheiluharrastuksen. Minna tykkää hemmotella lapsia, ja kokee ettei lapsiin liittyvissä kuluissa voi säästää. Mikkoa tämä ärsyttää. Minnaa taas harmittaa, että Mikko on vuosien varrella käyttänyt paljon rahaa omiin harrastuksiinsa. Pariskunta ei tykkää puhua raha-asioista

RATKAISU: ainoa keino tilanteen selkiyttämiseen on raha-asioista keskusteleminen. Tulot ja menot on käytävä läpi konkreettisesti. On sovittava siitä, mikä osa rahoista on yhteistä. Pariskunnan on myös päätettävä, mitkä menot ovat välttämättömiä. Jatkossa ensin maksetaan välttämättämät menot. Molemmilla jää lisäksi rahaa käytettäväksi kuten itse haluaa.

4. Tiedon puute

Aina säästämättömyyteen ei ole sen ihmeellisempää syytä. Tiedon puute voi estää säästämisen . Asioita joissa voisi säästää, on lukemattomia. Ja aikaa on rajallisesti. Säästövinkkejä löytyy joka lähtöön. Kenellä olisi aikaa käydä läpi kaikkia? Toisinaan on vaikea erottaa olennaista epäolennaisesta.

ESIMERKKI: Saan jatkuvasti hyviä säästövinkkejä muilta ihmisiltä. Samalla tiedän, etten tiedä kaikkea.

RATKAISU: Juttele kavereiden, työkavereiden ja sukulaisten kanssa säästövinkeistä. Säästövinkit on erinomainen kahvipöytäkeskustelun aihe! Jaa omia parhaita vinkkejäsi somessa. Saat myös muut jakamaan omiaan, ja niin tieto vaihtuu kuin huomaamatta.

5. Ajan puute

Edellisestä päästäänkin arjen kiireisiin. Aika on rajallista. Harva meistä ehtii toteuttaa kaikki mahdolliset säästövinkit. En minäkään pysty säästämään kaikessa. Se ei silti tee minusta huonoa säästäjää. Eikä varsinkaan tarkoita, ettei minun kannattaisi pyrkiä elämään säästäväisesti.

ESIMERKKI: olet tulossa töistä, väsyttää ja on nälkä. Menet kauppaan. Tiedät, että pitäisi ostaa terveellistä ruokaa ja vertailla hintoja. Ajattelet, että huomenna sitten. Et myöskään halua ottaa riskiä huonosta tuotteesta, koska virheen korjaaminen veisi aikaa. Siispä ostat sitä mitä olet aina ennenkin ostanut.

RATKAISU: uusia elämäntapoja ei voi rakentaa hetkessä. Niin ikävää kuin se onkin. Ratkaisu löytyy pienistä tavoitteista ja suunnitelmallisuudesta. On myös tärkeää kiittää itseään pienistä onnistumisista.

6. Et tiedä mihin rahasi riittävät

Tiedätkö tulosi ja menosi? Siis tiedätkö ihan oikeasti, vai arveletko tietäväsi? Katsotaanpa. Kuinka paljon sinulla kuluu rahaa ruokaan? Kuinka paljon kulutat rahaa huvituksiin (kuten ulkona syöminen, netflix ym.)?

RATKAISU: selvitä oman taloutesi tilanne. Kuinka paljon rahaa tulee? Mihin rahat kuluu? Jos sinulla on liikaa velkaa tai rahasi eivät riitä, tartu ongelmaan. Epäselvä rahatilanne vie kaiken motivaation säästämiseltä. Selvitä myös pienet arkipäivän menot: laske mukaan jokainen kuitti.

7. Rahaa on liian vähän

Pienituloisuus vaikeuttaa säästämistä. Jos ei ole ylimääräistä rahaa, tuleviin hankintoihin varautuminen on vaikeaa. Kulutusluoton ottamisesta aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia. Esimerkkijä on lukemattomia.

RATKAISU: säästä niissä asioissa, joissa voit ja pystyt säästämään. Meillä jokaisella on oma elämäntilanteemme. Kukaan ei pysty säästämään kaikessa, mutta kaikki pystyvät säästämään jossakin. Keskity asioihin, joihin voit vaikuttaa.

8. Ajattelet: olen hyvätuloinen, säästäminen ei koske minua

Olen työskennellyt vuosia sosiaalityöntekijänä ja auttanut asiakkaita heidän taloudellisissa ongelmissaan. Monet ehkä ajattelevat, ettei hyvätuloinen tai varakas ihminen voi päätyä taloudellisiin ongelmiin. Totuus on toinen.

Kuka tahansa voi sairastua ja menettää työkykynsä. Yhteiskunnan turvaverkko ei missään tilanteessa ole aukoton.

Vuosien varrella voin sanoa nähneeni paljon. Olen nähnyt, ettei mikään ammatti tai työpaikka täysin suojaa ihmistä taloudellisilta vaikeuksilta. Suojaako omaisuus? Sanoisin, ettei sekään yksin. Jos menot ylittävät tulot, mikään omaisuus ei riitä.

Kuva Katariina Kohonen

9. Säästät liikaa tai väärissä asioissa

Väärissä asioissa pihistely on tehokkain keino kadottaa motivaatio säästämiseen. Tai ehkä olet ottanut itsellesi liian tiukat tavoitteet? Säästämisen tarkoitus ei ole vielä kaikkea iloa elämästä.

Liiallisen säästämisen tunnistaa siitä, että se uhkaa motivaatiota ja säästämisen jatkamista. Se mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle. Säästäminen ja säästäväisen elämäntavan ylläpitäminen on kestävyyslaji. Säästämistä pitää harjoitella, kuten muitakin taitoja. On tärkeää löytää itselleen parhaiten sopivat tavat ja tasapaino.

10. Et tiedä miksi säästää

Rahan säästämisestä on paljon hyötyä. Jos et tiedä mitä hyötyä siitä on sinulle, motivaation säilyttäminen on vaikeaa. Voihan olla, ettei sinun tarvitse juuri nyt säästää. Ehkä rahaa säästyy ilman että mietit säästämistä.

Säästäväisen elämäntavan luominen vaatii pitkäjänteisyyttä. Tuotteiden vertaileminen ja ostosten suunnittelu on välillä aika rasittavaa. Ajattele, jos joutuisit tähän tilanteeseen yhtäkkiä? En halua pelotella, mutta kuka tahansa voi menettää työpaikkansa tai työkykynsä.

No, pelkääminen ei auta ketään motivoitumaan. Se on kuitenkin hyvä syy herätellä omaa motivaatiota.

Minä säästän, koska siitä on muodostunut elämäntapa. Säästän myös siksi, että haluan itselleni taloudellista turvaa.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *