Loading...
Raha ja elämä

Apua, lapsi haluaa kalliin lahjan!


Mitä tehdä, kun lapsi tai nuori vaatii kallista synttäri- tai joululahjaa?

Tällä viikolla aiheesta on keskusteltu vähävaraisten joululahjakeräyksen yhteydessä, kun arvokkaat lahjatoiveet aiheuttivat hämmennystä.

Ongelma ei kuitenkaan koske vain vähävaraisia lapsiperheitä. Kuka tahansa joka saa lapsilta lahjatoiveita, voi joutua saman pulman eteen. Miten toimia, kun lahjatoive on liian kallis?

Miten yhdistää lapsen toive todellisuuteen? Miten tilanne ihan oikeasti ratkaistaan? Tässä tekstissä käyn läpi ongelmaa ja annan kolmivaiheisen mallin tilanteen ratkaisemiseen.

Kun lapsi tai nuori haluaa kalliin lahjan

Mikä on liian kallis? Tässä kirjoituksessa se tarkoittaa lahjaa hankkivan aikuisen mielestä liian kallista. Liian kallis ei siis välttämättä tarkoita, ettei lahjaan olisi varaa.

Varmastikin useimmat meistä ajattelevat, että esimerkiksi 1000 euroa maksava laukku on liian kallis.

Lahja voi olla liian kallis, koska ostajan mielestä kyseiseen tavaraan tai elämykseen ei kannata käyttää niin paljon rahaa.

Lapsella ei ole kykyä päättää perheen rahankäytöstä. Hänellä on kuitenkin oikeus saada aidosti mielipiteensä esille. Lapsen tarpeet ja toiveet on huomioitava.

Ei ihan helppo yhdistelmä, kun puhutaan rahasta ja unelmista. Vastuu päätöksistä kuuluu kuitenkin aikuiselle.

Lahjatoiveeseen on aina jokin syy. Olipa kyse kalliista tai halvasta lahjasta, lapsi toivoo lahjaa jostakin syystä. Syyn ymmärtäminen on erityisen tärkeää, jos kyseessä on kallis lahja. Kun syy selviää, asiasta voi käydä keskustelua lapsen kanssa.

Syitä voi olla monia. Jostakin lapsi on saanut idean pyytää arvokasta lahjaa. Kavereilta? Tubettajalta? Mainoksesta? Onko tavara lapsen mielestä tarpeellinen, miksi? Onko toive syntynyt yhtäkkiä vai harkinnan tuloksena? Haluaako lapsi tavaran, jotta kuuluisi joukkoon?

Jokaisella lahjatoiveella on jokin merkitys. Myös se selviää keskustelemalla lapsen kanssa. Toiveen toteutuminen on voi olla lapselle tärkeää. Keskustelun myötä voi myös selvitä, ettei kallis lahja ole lapselle kovinkaan tärkeä toive. Silloin ongelma voi ratketa kuin itsestään.

Kun tapaan asiakkaita sosiaalityöntekijänä, katsomme yleensä yhdessä asiakkaan elämää taaksepäin. Ongelmat jotka näyttävät ilmaantuneen yhtäkkiä, ovatkin yleensä muodostuneet vähitellen.

Samaa ajatusta voi soveltaa myös tähän.

Jouluun ja syntymäpäiviin valmistautuminen on perheen yhteistä aikaa. Se on tavallaan osa juhlaa. Valmistautuessa on aikaa käydä läpi lahjatoiveita. Minkälaisia toiveita lapsella on, mitä hän mielestään tarvitsisi?

Keskustelemalla lapsen kanssa rauhassa ja hyvissä ajoin, ongelmatilanteisiin voi ainakin yrittää vaikuttaa.

Etenkin jos kallis lahjatoive tulee yllätyksenä, hankinnoista ja rahasta puhumista kannattaa lisätä osaksi arkea.

Rahapuhe on tärkeää kaikissa perheissä. Edes teineillä ei välttämättä ole kovin hyvää käsitystä rahan arvosta. Rahan arvo selkiytyy kunnolla vasta sitten, kun on itse voinut tienata ja maksaa laskunsa.

Näin ratkaiset tilanteen

Ratkaisu sisältää kolme kohtaa. Ensimmäiseksi lasta kuunnellaan ja häneltä kysellään. Tämän jälkeen aikuinen pohtii oman näkemyksensä. Lopuksi päätös kerrotaan ja perustellaan sekä suuntaudutaan tulevaisuuteen.

1. Kuuntele ja kysele

Lasta tai nuorta on tärkeä kuunnella. Tavoitteena on saada tietoa lahjatoiveesta ja sen merkityksestä. Kuunnellessa voi kysellä lisäkysymyksiä. Päätöksiä ei tarvitse tehdä.

Kun lapsen toiveen ymmärtää aidosti, on helpompi tehdä oikeudenmukainen ratkaisu. Riippumatta siitä, mitä mieltä itse on toiveen järkevyydestä tai tärkeydestä. Päätös on myös helpompi perustella, kun toiveen on ymmärtynyt.

Joskus kallis lahjatoive voi paljastaa, ettei lapsella ole kaikki hyvin. Lapsi on voinut joutua kiusatuksi vaatteiden tai tavaroiden vuoksi. Tähän ongelmaan tarvitaan muitakin ratkaisuja, kuin tavaroiden hankkiminen.

2. Selvitä rauhassa oma kantasi

Nyt kun ymmärrät miksi lapsi toivoo kallista lahjaa, on aika etsiä oikeudenmukainen ratkaisu. Tähän mennessä on lähdetty liikkeelle siitä, että aikuinen on määritellyt mikä maksaa liikaa.

Toisinaan aikuisen on viisasta perääntyä omista näkemyksistä. Joustaa ja todeta, että lapsi on oikeassa.

On aina parempi, jos voit keskustella asiasta muiden aikuisten kanssa. Netin keskustelupalstoilta ja ryhmistä löytyy vertaistukea. Usein muillakin on samoja pulmia.

Pohdi tarkasti, oletko jumiutunut omiin näkemyksiisi. Kyseessä on lapselle tarkoitettu lahja. Se voi olla hyvä ja tärkeä, vaikket itse arvostaisi hankintaa. Ei välttämättä, mutta voi.

Punnitse erilaisia näkökulmia. Onko hankintaan rahaa? Onko hankinta aidosti tarpeellinen? Voisiko sen hankkia käytettynä? Tai saada edullisemmin? Voisiko lapsi tehdä jotain kalliin lahjan vastineeksi?

Onko lapsella jokin tarpeellisempi lahjatoive, jonka voisi toteuttaa tämän sijaan?

Muista myös, että lapset tarvitsevat ja ansaitsevat hemmottelua. Kaiken ei pidä olla hyödyllistä.

3. Tee päätös ja suuntaudu tulevaisuuteen

Lopuksi teet päätöksen. Olet kuunnellut lasta ja pohtinut asiaa perusteellisesti. Luota itseesi. Päätös on varmasti paras mahdollinen.

Jos se myöhemmin alkaa tuntua virheelliseltä, voit korjata asian jollakin muulla tavoin. Esimerkiksi seuraavana syntymäpäivänä tai jouluna.

Keskustele päätöksestä lapsen kanssa, lapsen ikä huomioiden. Mitä isommasta lapsesta on kyse, sen syvällisemmin asiasta on mahdollista keskustella. Keskustele myös silloin, kun teet lapsen toivoman päätöksen. Lapsen on tärkeä ymmärtää, että isot hankinnat edellyttävät harkintaa.

Jos kieltäydyt toteuttamasta lapsen toivetta, sekin on ok. Pettymyksiä tulee kaikille, ja niitä on opittava sietämään. Ei se kivaa ole. Mutta ei siihen maailma kaadu.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *